Nyheter

Norges rabbiner til Israel: – Hold dere unna omskjæringsdebatten

Norges rabbiner Joav Melchior vil ikke ha Israels hjelp i den omstridte omskjæringsdebatten. At Melchior-rabbinerne utfordrer Israels rolle er lang tradisjon, sier forsker.

– Det er ikke i Det mosaiske trossamfunds interesse at den israelske regjeringen involverer seg, sier Norges rabbiner Joav Melchior i en uttalelse til den israelske avisen Jerusalem Post.

Med det avviser rabbineren at han ønsker at Israel skal ta affære i den omstridte omskjæringsdebatten, som har preget norske førstesider etter at Fremskrittspartiet på sitt landsmøte vedtok at de går inn for å forby omskjæring av guttebarn.

Melchior gjør videre den israelske storavisen oppmerksom på at det jødiske samfunnet i Norge har hatt «omfattende samtaler med Fremskrittspartiet og regjeringen her i Norge, og samarbeider med alle involverte for å løse denne potensielt bekymrende situasjonen».

LES OGSÅ: MDG kutter forslag om omskjæringsforbud

Jerusalem midt i mot

Det er ikke første gang en Melchior taler Jerusalem midt i mot:

Da den jødiske dansken Dan Uzan ble drept av en islamist utenfor synagogen i København for to år siden, gikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu ut og oppfordret europeiske jøder til å emigrere.

– Terrorangrep der jøder blir drept fordi de er jøder vil fortsette. Til alle jøder i Europa: Israel er deres hjem, sa statsministeren den gangen.

Danmarks rabbiner, og bror til Joav Melchior, Jair Melchior svarte med å si han var «skuffet» over oppfordringen fra Netanyahu, og fulgte opp:

– Hvis vi skal håndtere terror ved å rømme, burde alle bare rømme til en øde øy. Terror er ikke en grunn for å flytte til Israel.

– Norsk debatt

Det har ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med Norges rabbiner Joav Melchior. Men forstander i Det mosaiske trossamfund (DMT), Ervin Kohn, sier han støtter rabbinerens klare tale til Israel.

– Dette er en lokal, norsk debatt. Israel som stat har ikke noe i den å gjøre. De kjenner ikke språket, aktørene eller historikken. Det blir helt unaturlig dersom en annen stat skal blande seg inn i dette, sier Kohn til Vårt Land.

Siden Israel ble etablert for snart 70 år siden har staten sett på seg selv som en «nødhavn» for forfulgte jøder verden over. Kohn syns det er fint Israel har denne rolleforståelsen, men mener staten må være bevisst på hvordan den utøver rollen sin.

– Vi er to autonome, jødiske og norske menigheter i Oslo og Trondheim. Hvis Israel vil tilby sin hjelp skal de gjøre det gjennom oss – ikke på vegne av seg selv, sier han.

– Er uttalelsen fra rabbineren også et signal til det norske samfunnet om at norske jøder er nettopp norske?

– Det er greit å minne samfunnet på at vi er jødiske nordmenn. Noen tror det er en motsetning mellom det å være jøde og det å være norsk. Det skjer for eksempel når noen hevder at "vi norske, vi omskjærer ikke". Jo, vi jødisk-norske gjør det, sier Kohn, og henviser til den aktuelle omskjæringsdebatten.

LES OGSÅ: Reaksjoner mot Frp-vedtak i Norge og utlandet

Lange røtter

At norske jøder – eller jødiske nordmenn som stadig flere ønsker å bli kalt – hegner om sin norske identitet er ikke nytt.

At Melchior-familien, som har vært rabbinere i Norge og Danmark siden før krigen, utfordrer Israels rolle, er også en tradisjon som har gått i arv, forklarer forsker ved HL-senteret, Vibeke Kieding Banik.

Helt siden Jair og Joav Melchiors oldefar, Marcus Melchior var rabbiner i Danmark både under og etter krigen, har rabbinerfamilien vært tydelige på de skandinaviske jødenes nordiske identitet.

– Marcus Melchior var helt klar på at det fint går an å være en like god jøde utenfor Israel, som i Israel. Denne oppfatningen er en god gammel tradisjon i Melchior-familien, og gjennomsyrer nok de tradisjonelle jødiske miljøene i Norge og Danmark, sier Banik.

– Selv om Norges overrabbiner Michael Melchior har sittet i den israelske regjeringen, og sønnene, Jair og Joav, har vokst opp i Israel?

– Melchior-familien sitt standpunkt er at du fint kan være sionist og tro på Israel som prosjekt, men likevel være jøde med en annen nasjonalitet, sier Kieding Banik.

LES OGSÅ: Advarer mot normalisering av ytre høyres fordommer

Frykter Israels rykte?

På lederplass i fredagens utgave av Jerusalem Post skriver avisa at de håper Joav Melchior ikke forsøker å distansere det jødiske samfunnet i Norge fra Israel ut av frykt for at israelsk innblanding kan styrke omskjæringsmotstandernes sak.

– Å be Israel om å holde seg unna omskjæringsdebatten omskjæring i Norge, er det samme som å gi etter for Israels mange kritikere, og innrømme at deres grunnløse påstander om Israel har troverdighet, advarer avisa.

Til Vårt Land sier Kohn at DMT har holdt Israel utenfor debatten fordi Israel ikke har noe med den å gjøre.

– Å blande inn Israel i denne saken forstyrrer bare debatten. Det er selvsagt ikke irrelevant for Israel hva som skjer med jøder i Norge, men de har ingen plass i vårt ordskifte, sier han.

Han legger til:

– Heldigvis er det ingen av de norske debattantene som har blandet inn Israel i denne saken heller, og det er veldig fint.

Kieding Banik er enig i at det ville blitt feil dersom DMT skulle involvert den israelske staten i den norske omskjæringsdebatten:

– Blander man inn Israel sauses det til med den kompliserte Midtøsten-debatten. Det er ikke nødvendig å legge sten til byrden, sier Kieding Banik.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter