Nyheter

– Norge må forby matkasting

En ny lov forbyr franske supermarkeder å kaste spiselig mat. Fremtiden i våre hender mener det er på høy tid at norske matkjeder blir pålagt det samme.

– Her går Frankrike foran og tar ansvar. Vi opplever et stort engasjement hos norske forbrukere for å kaste mindre, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Onsdag denne uken trådte den nye loven om kasting av mat til i Frankrike, skriver The Guardian. Den pålegger alle store matvarekjeder å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eventuelt sørge for maten går til dyrefor. Nå etterlyser Hermstad lignende tiltak i Norge.

LES OGSÅ: – I dag søker vi ikke lenger frelse, men god helse

– Det er på høy tid at norske matkjeder blir pålagt det samme. Dessverre har priskrigen mellom billigkjedene vi så før jul, akkurat motsatt effekt. I Norge kastes altfor mye mat.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Veldedighetskontrakt

I Frankrike må alle matvarekjeder nå inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som formidler maten – som ellers ville gått i søppelet – til dem som trenger det.

Lignende tiltak finnes også i andre EU-land. Et av dem er Storbritannia. Der inngås avtalene basert på frivillig initiativ fra matkjedene.

LES MER: Kiwi-Bob kan bli Mega-bob

Også politikerne i Storbritannia er engasjert i saken. Et lovforslag om å redusere matsvinnet ble i september fremmet av representanter i Underhuset.

68.000 tonn

I Norge kaster butikkjedene årlig 68.000 tonn med mat. Flere statsråder og aktører fra matbransjen undertegnet i mai 2015 en intensjonsavtale om å redusere matsvinnet.

Norge har også – sammen med de andre medlemslandene i FN - sluttet seg til organisasjonens nye bærekraftmål. Disse målene regnes som globale tiltak for å sikre en bærekraftig fremtid. Delmål nummer 12.3 går inn for å redusere matsvinnet i verden med 50 prosent innen 2030.

LES MER: Kaster flere hundretusen tonn mat

Det vil gjøre mye for verdens sultende, ifølge Framtiden i våre hender.

– Vi vet at et kutt på 25 prosent av matkastingen tilsvarer behovet til dem som i dag ikke får mat i verden, forteller Hermstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter