Nyheter

Norge gir mest bistand til Norge

Fattigdomsbekjempelsen er død og begravet, sier Kirkens Nødhjelp.

Da statsbudsjettet ble lagt fram omprioriterte regjeringen 1,9 milliarder kroner fra ordinær bistand til flyktninginnsats i Norge.

Nå gjør Utenriksdepartementet to grep:

• Bistandsbudsjettet økes med 1,2 milliarder kroner til 34,8 milliarder.

• Så omprioriteres nye 3,5 milliarder på budsjettet.

Dermed går hele 5,4 bistandsmilliarder til å dekke asylutgifter i Norge – og Norge gir dermed mest bistand til Norge.

Av postene på bistandsbudsjettet som rammes hardes, er sivilt samfunn. Her kutter utenriksminister Børge Brende (H) vekk hele 969 millioner kroner. «Dette vil innebære redusert langsiktig bistand gjennom norske og internasjonale frivillige organisasjoner. Enkelte pågående tiltak vil måtte avsluttes», skriver regjeringen i asyldokumentet.

LES OGSÅ: Tar i mot 1.500 flyktninger fra EU

Norge får mest

Kuttet gjør bistandsorganisasjonene både oppgitte og sinte:

– Kirkens Nødhjelp mener regjeringens bistandskutt er uakseptable. Regjeringens troverdighet på fattigdomsbekjempelse er død og begravet, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp (KN).

– Dette er langt mer enn vi hadde fryktet, og vil smerte voldsomt. Disse dramatiske kuttene vil ramme mennesker som allerede lever på et eksistensminimum – det er umulig å kutte så mye uten at det faktisk får konsekvenser for andre menneskers liv. Rike Norge burde holde seg for god til å bruke verdens fattige som salderingspost, sier Helland.

Hun slår fast at regjeringen gjør Norge til det største mottakerlandet av norsk bistand.

– Verdens rikeste land er i ferd med å bli det landet som bruker mest bistandspenger på seg selv, sier KN-sjefen.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ikke kutte i velferd for å hjelpe flyktningene

Verdens fattige

I paraplyorganisasjonen Digni er man opprørte:

– Det er sjokkerende å se at regjeringen kutter støtten til de ideelle organisasjoners langsiktige bistandsarbeid med to tredeler. Vi har full forståelse for at regjeringen står i en vanskelig situasjon, og gir honnør for at de tar situasjonen på alvor. Likevel er det dårlig dugnadsånd å ta 4,2 milliarder av flyktningregningen fra bistandsbudsjettet. Her snakker regjeringen om dugnad, men sender den største regningen til verdens fattige. Vi er skuffet, sier assisterende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann.

Hun seter kuttene i sammenheng:

– Regjeringen kutter bistanden til de ideelle organisasjonene fra 1,9 milliarder i fjor til 670 millioner i år. Det er her snakk om kutt på to tredeler til en sektor hvor man har god kontroll med pengene og har sett gode resultater.

SJEKK UT VÅRT LAND SIN SAMLESIDE FOR FLYKTNINGSTOFF PÅ TILFLUKT.NO

Forsvarer kutt

– Selv om vi foretar krevende endringer i bistandsbudsjettet for å ta imot flyktninger i Norge på en verdig måte, vil beløpet som brukes på annen bistand fortsatt være på et svært høyt nivå. Hvis man ser bort fra utgiftene til flyktninger i Norge, legger regjeringen opp til å bruke 27,5 milliarder på bistand i 2016. Total norsk bistand for 2016 plasserer Norge i verdenstoppen både i andel av BNI og ikke minst i andel per innbygger, sier Brende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter