Nyheter

Norge forlater diktator

Skal ikke lenger ha ambassade i Zimbabwe.

Forholdet mellom Norge og Zimbabwe, som har vært styrt av Robert Mugabe siden 1980, har bare blitt dårligere år for år – og nå lukker og stenger utenriksminister Børge Brende (H) Norges ambassade i hovedstaden Harare.

Muagbe var i starten en populær president, men hans styre er blitt stadig mer autoritært – og landet er i dag hjemsøkt av korrupsjon.

Den sørafrikanske biskopen og nobelprisvinneren Desmond Tutu har beskrevet Mugabe som «en karikatur av den erketypiske, afrikanske diktatoren».

LES OGSÅ: Fru Mugabe neste?

Kutt i stat-til-stat-støtten

Siden 2002 har Norge ikke hatt stat-til-stat-utviklingssamarbeid med Zimbabwe. All støtte har gått via frivillige og multilaterale organisasjoner.

Men før presidentvalget i 2013 tilbød Norge støtte til valgkommisjonen i Zimbabwe for å sikre et rettferdig valg. Men kommisjonen sa nei til 9 millioner kroner i støtte fordi de mente kravene Norge stilte var «vestlig innblanding». Norge tilbød seg å støtte den tekniske gjennomføringen av valget med 9 millioner kroner gjennom den regionale organisasjonen EISA.

Daværende utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) beklaget avslaget.

Norge bekymret

Kort tid før Norges ambassade i Harare blir stengt, har Utenriksdepartementet denne bekymringsmeldingen i budsjettdokumentet for 2016:

«I Zimbabwe ble President Mugabe høsten 2014 gjenvalgt som partileder, og presidentkandidat til valget i 2018. Opposisjonen er splittet. Det er så langt få tegn til at landets økonomiske problemer vil løses på kort sikt. Fravær av investorsikkerhet fordriver lokale og utenlandske investeringer (...) Utbredt fattigdom gjør at kun en liten del av befolkningen får grunnleggende sosiale behov dekket. Bortføring av menneskerettighetsaktivister og irregulære landovertagelser bekymrer.»

Må tilpasse

I en kommentar til at Norge legger ned ambassaden i Zimbabwe og tre andre land, Kasakhstan, Bulgaria og Zambia, sier utenriksminister Børge Brende (H):

– Utenrikstjenesten må tilpasse seg de endringene som skjer i verden og ressursene som er tilgjengelig for å drifte utenriksstasjoner.

Utenrikstjenesten består i dag av 103 stasjoner fordelt på 87 land.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter