Nyheter

Norge flink til å integrere

Blant vestlige land er Norge av de aller 
flinkeste til å integrere innvandrere. Men det er noen 
minus i karakterboka.

En større internasjonal undersøkelse viser hvordan 38 land takler innvandring og integrering. Her kommer Norge svært godt ut. Konklusjonen er at integreringspolitikken bidrar til at innvandrere kan delta og inkluderes i samfunnet.

Undersøkelsen heter MIPEX (Migrant Integration Policy Index) og dekker 167 ulike indikatorer og åtte politiske områder som påvirker hvordan en innvandrer går fra å være nykommer til statsborger.

Norge har klatret på listen og kommer på en fjerdeplass sammen med Finland. Canada og New Zealand er også land vi kan sammenligne oss med. Sist vi ble vurdert på denne indeksen, i 2011, lå vi på 7. plass blant 31 land. Portugal kommer høyest på listen over land som det til nå er publisert rapport om. Landet inntar en andreplass og er dermed blant de aller beste på integrering.

LES OGSÅ: Skeptisk til muslimer

Måler ikke effekt

Selv om rapporten denne gang i noen grad tar med utfall av politikken, måler den stort sett hvilke lover og regler som gjelder, samt hvilke muligheter innvandrere har i Norge.

– Derfor er jeg litt skeptisk, sier Sylo Taraku, generalsekretær i LIM – nettverket for Likestilling, integrering, mangfold.

LES OGSÅ: Norge møter innvandrere med taushet

Sysselsetting

Han lister opp problemer med norsk integrering som mye lavere sysselsetning blant innvandrere enn etnisk norske, tendensen med tidlig frafall fra arbeidslivet, radikalisering av ungdom, og økende segregering. Spesielt i Drammen og Oslo.

– Disse tingene slår ikke nødvendigvis ut i en sånn rapport. Erfaring viser at integrering styres av mange flere faktorer enn integreringspolitikken, som denne undersøkelsen måler, sier Taraku.

Heller ikke Inkluderings- og mangfoldsdirekoratet (Imdi) tolker rapporten som noen objektiv fasit.

– MIPEX er en normativ indeks som sammenligner integreringspolitikk på tvers av land. Det vil alltid kunne debatteres hva som er god og dårlig politikk. Dette gir først og fremst interessante muligheter for internasjonal sammenligning og debatt, sier rådgiver i Imdi, Anja Wedde Sveen.

LES OGSÅ: Mindre positive til flyktninger i egen kommune

Introduksjon

Norge får ros for introduksjonsprogrammet som tilbys alle innvandrere. Det forbereder nyankomne til å delta i samfunnslivet. Ikke noe annet land gir innvandrere fra land utenfor Ebedre muligheter til å være politisk aktive. Norsk lovverk gir også muligheter for utdanning, helse og for å hindre diskriminering.

Et minus er den strenge familiegjenforeningspolitikken. Den kan komme til å bli enda strengere hvis Solberg-regjeringen får gjennom sitt forslag om høyere forsørgerevne og alder.

Norge tillater heller ikke dobbelt statsborgerskap. Flere innvandrere er dessuten overkvalifisert til jobbene de får. Poeng trekkes også for at Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene (KIM) i fjor ble lagt ned.

LES OGSÅ: Vil ikke ha muslimske svigerbarn

Klar agenda

Forsker Arnfinn Midtbøen sa under presentasjonen av Norges resultat at rapporten har en klar liberal agenda.

Forskningssjef Jan-Paul Brekke ved Ipsos MMI forklarer det slik:

– Denne rapporten legger til grunn at integrering fungerer best med størst mulig grad av frihet for enkeltindividet. Så det som gir individet størst handlingsrom og rettigheter, er det som gir høy score.

Sylo Taraku er glad for at Norge scorer relativt høyt, men minner samtidig om at det å være bedre enn andre ikke nødvendigvis betyr det samme som bra.

– Det at Norge er blant de beste, betyr jo ikke nødvendigvis at alt er bra. Hva er egentlig målestokken?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter