Nyheter

Nord-Korea ­fortsatt verst

Forfølgelsen av kristne er fortsatt økende, og vokser raskest i Sør- og Sørøst-Asia. Det viser Open Doors årlige World Watch List.

Her rangeres 50 land der organisasjonen har kommet fram til at om lag 215 millioner kristne opplever høy grad av forfølgelse på grunn av sin tro.

For 15. år på rad topper Nord-Korea «verstinglisten» over land hvor undertrykkelsen av kristne er størst og hardest. Fem av de seks landene med mest negativ utvikling når det gjelder diskriminering og forfølgelse av kristne, er land i Sør- og Sørøst-Asia: India, Bangladesh, Laos, Bhutan og Vietnam.

– En klar trend er at religiøs nasjonalisme fører disse landene oppover listen, sier Ron Boyd-MacMillan, leder for strategisk forskning ved Open Doors International, i en pressemelding.

Med bistand fra International Institute for Religious Freedom har forskningsavdelingen i denne kristne støtteorganisasjonen for forfulgte kristne, kartlagt hvor i verden kristne opplever mest forfølgelse og er mest utsatt for vold og drap.

LES OGSÅ: Følger islamistenes krav - reiser blasfemisak mot kristen guvernør

Islamsk ekstremisme

Open Doors gjennomfører hvert år en kartlegging for å måle graden av forfølgelse av kristne i ulike land. Rapporten konkluderer med at islamsk ekstremisme også det siste året har vært den viktigste drivkraften bak forfølgelsen av kristne.

Stig Magne Heitmann, som er faglig leder i den norske avdelingen, Åpne Dører, sier til Vårt Land at religiøs nasjonalisme er en global trend som er styrket i mange land.

– Dette har vi det siste året sett særlig tydelig i India, der det hinduistiske nasjonalistpartiet Bharatiya Janata Party har kommet til makten. Her har hinduistisk nasjonalisme vært på fremmarsj, og diskriminering og voldshandlinger har økt voldsomt i omfang. I 2016 ble det registrert i gjennomsnitt 40 voldelige handlinger mot kristne per måned i India, forteller Heitmann.

ANMELDELSE: Gripende bok om kirkene som er i ferd med å forsvinne

Frie tøyler

«Hinduistiske ekstremister har makten, og «mobben» har mer eller mindre frie tøyler», sier Ron Boyd-MacMillan om utviklingen i India.

«Ustabile regjeringer i de omkringliggende landene, de fleste med hinduistiske eller buddhistiske flertall i befolkningen, har brukt nasjonal religiøs identitet som et effektivt redskap for å styrke sin egen makt, særlig i områder utenfor byene», tilføyer han og nevner land som Bangladesh, Laos, Bhutan og Vietnam, Sri Lanka og Nepal.

Ifølge Open Doors er Pyongyangs diktatoriske regime i Nord-Korea uovertruffent når det gjelder fiendtlighet mot religion: «De troende lever i skjul og i stor grad adskilt fra hverandre. Henrettelse eller livslangt fangenskap venter dersom de blir oppdaget. Straffen rammer ikke bare dem selv, men også deres familier.»

LES OGSÅ: – Etter to år i eksil, feiret jeg nettopp nattverd i katedralen som IS ønsket å ødelegge

Jemen

Jemen er eneste nykommeren på denne tragiske topp 10-listen. Blant de ti øverste på listen har Somalia beveget ser opp fra sjette til andreplass, og befinner seg nå kun ett poeng bak Nord-Korea.

Selv om det trolig ikke finnes mer enn noen hundre kristne i dette landet med en befolkning på over 10 millioner, medfører den sterke stammekulturen at enhver muslim som konverterer til kristendommen umiddelbart blir avslørt, og står i fare for å bli drept, skriver Open Doors.

Alt i alt har topp 10-listen vært stabil. Nest etter Nord-Korea og Somalia følger Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syria, Irak, Iran, Jemen, Eritrea, Libya og Nigeria.

Fjorårets rapport viste at det er i Afrika at flest kristne blir drept for sin tros skyld. I år skriver Open Doors at ekstremisme har friere vilkår i Afrika sør for Sahara, der voldelig islamisme nærmest er blitt «mainstream».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter