Nyheter

Noen syrere vender nå hjem til dette

Libanesiske, jordanske og syriske myndigheter øker presset for at syriske flyktninger skal vende hjem. Altfor tidlig, advarer Kirkens Nødhjelp.

Bilde 1 av 2

I den sterkt krigsherjede syriske storbyen Homs er gjenoppbyggingen så smått begynt. Midt i et utbombet boligkompleks henger klesvasken utenfor en leilighet som med enkle midler er gjort beboelig.

For sju-åtte tusen kroner har den gresk-ortodokse kirken i landet (GOPA) i samarbeid med en entreprenør fått satt inn nye dører og vinduer og reparert det mest nødvendige, slik at en familie har kunnet flytte hjem.

Starthjelp

– Det kreves massiv og samordnet innsats for å gjenoppbygge Syria etter seks år med krig, men et sted må man starte. Med relativt enkle tiltak er det faktisk mulig å hjelpe folk til å komme i gang, sier Margrethe Volden i Kirkens Nødhjelp.

Sammen med partnerne i den gresk-ortodokse kirken har Kirkens Nødhjelp så langt fått rehabilitert 750 leiligheter i Homs, der familiene har kunnet vende tilbake for å prøve å stable på beina en ny tilværelse.

– Det positive er jo at folk ønsker å dra hjem, selv etter flere år som flyktninger, sier Volden.

LES OGSÅ: Alle flyktninger får plass

Vend hjem

Nylig understreket Libanons president Michel Aoun overfor FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at de syriske flyktningenes opphold i landet «ikke er permanent».

Aoun vil ikke tvinge flyktningene, men ber verdenssamfunnet samarbeide med regimet i Damaskus for å etablere sikre soner, slik at de opp mot 1,5 millioner syriske flyktningene i Libanon kan vende hjem.

Fra Jordan meldes det at syriske flyktninger i flere tilfeller tvinges ut av leire for å returnere til Syria. I Syria sa utenriksminister Walid Muallem forleden at den syriske regjeringen «fornyer sin invitasjon til syriske flyktninger i nabolandene om å vende tilbake til Syria», og lovet å gi de hjemvendte «et verdig liv».

Altfor tidlig

– Fra et humanitært synspunkt er det uansvarlig og altfor tidlig å komme med generelle anmodninger om at flyktninger kan dra hjem til Syria nå, sier Margethe Volden.

Hun er tilbake fra reise i et krigsherjet land der økonomien ligger i ruiner. For de fleste vil retur nå innebære et liv uten jobb og inntekt. Det er massiv mangel på boliger, og sterkt redusert tilgang til skole og helsetjenester.

– Det er positivt at våpenhvileavtalen for en stor del overholdes, men den er skjør og dekker ikke alle deler av landet. Det trengs storstilt internasjonal satsing for å få Syria på fote igjen, understreker Volden.

LES OGSÅ: Nytt Qumranfunn vitner om plyndring

Skjør balanse

Libanons president Michel Aoun er alliert med Hizbollah, som har vært Assad-regimets støttespillere i borgerkrigen. Presidenten tilhører det kristne mindretallet i Libanon, der det har eksistert en politisk og religiøs «maktbalanse» med anslagsvis 50 prosent muslimer, 45 prosent kristne og fem prosent drusere.

Nå frykter ikke minst mange kristne at den skjøre balansen vil bli forrykket, med et langt større muslimsk flertall, dersom et stort antall syrere blir værende. Libanon har tidligere opplevd at palestinske flyktninggrupper fra 1948 og 1967 er blitt værende.

Naboskap

Selv om det politiske forholdet mellom nabolandene har vært spent, har libanesere tradisjonelt hatt et godt forhold til sitt fattigere nabofolk. Mange syrere har tatt sesongarbeid i Libanons landbruk og i bygningsindustrien. Nå skaper de mange flyktningene økte spenninger:

– Det libanesiske samfunnets oppfatning av syrerne er dramatisk forverret den siste tiden. Det er voksende misnøye, ikke minst fra svake grupper i Libanon som opplever at syriske flyktninger tar mange jobber og presser lønningene nedover, påpeker Volden.

Stadig flere libanesere havner under fattigdomsgrensen, og misnøyen minker ikke når de opplever at de ikke får tilgang til samme nødhjelp som syriske flyktninger har rett på.

– Det er avgjørende at Libanon får mer hjelp til å håndtere den ekstreme byrden konflikten i nabolandet har påført det lille landet, sier Margrethe Volden i Kirkens Nødhjelp.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias oljeeventyr gjorde teologi til en global fare

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter