Religion

Noen ser engler, andre opplever­ helvete

Olaf Thommessen møtte moren sin. Andre ser Gud, engler eller lys i enden av en tunell. Norsk forsker har kartlagt 22 nær døden-opplevelser.

Bilde 1 av 3

– For enkelte blir opplevelsene så sterke at de må endre livssynet sitt, sier Areopagosprest Tore Laugerud.

En løpetur i Nordmarka for tolv år siden snudde livet opp ned for tidligere Venstre-leder Olaf Thommessen. Under treningen fikk han en hjerneblødning. Da han la seg inn i ambulansen fikk han det for seg at moren hans kom og hentet ham.

– Det var veldig hyggelig, men samtidig oppsiktsvekkende, fordi hun hadde vært død så lenge, sier Thommessen til det spirituelle tidsskriftet Magasinet Visjon. I et intervju med dem i sommer forteller han inngående om nær døden-opplevelsen.

For Thommessen (bildet) hjalp hendelsen ham til å forstå det han kaller «andre dimensjoner ved tilværelsen».

En løpetur i Nordmarka for 12 år siden snudde livet opp ned for tidligere Venstre-leder Olaf Thommessen. Under treningen fikk han en hjerneblødning. Nær døden-opplevelsen fortalte han inngående om i Magasinet Visjon i sommer.

– Jeg er sikker på at det vi ser ikke er den eneste virkeligheten, sier han til Magasinet Visjon.

LES OGSÅ: Nær-døden-opplevelser kan være CO2

Altoppslukende kjærlighet

Også komiker Jon Schau (bildet under) har fortalt om sin nær døden-opplevelse og hvordan den forvandlet ­livet hans. Opplevelsen hadde han i tre faser da han lå fem uker i koma i 2004 med betennelse i bukspyttkjertelen. I den ene ­fasen så Schau et sterkt lys som kom nærmere med økende fart.

– Det er nesten umulig å beskrive. Men det var en følelse av en altoppslukende kjærlighet, sa han til Vårt Land i et Min tro-intervju i 2009.

Jon Schau har flere ganger fortalt om sin Nær døden-opplevelse, som ble livsforvandlende.

Slike erfaringer er ikke uvanlige, ifølge Øystein Buer, sykehusprest ved Oslo universitetssykehus og forsker.

– Internasjonale studier viser at anslagsvis 10 til 18 prosent av alle som har svevd mellom liv og død, har hatt slike opplevelser.

Siden 2014 har Buer selv intervjuet 22 norske pasienter – som alle har vært kritisk syke – om deres nær døden-opplevelser. En slik kartlegging er aldri gjort i Norge før. Nå er pilotprosjektet ferdig.

LES OGSÅ: Lege Audun Myskja var i ferd med å dø. I et sterkt lys møtte han en skikkelse. Livet ble ikke det samme etterpå.

Møter Jesus

– En klassisk nær døden-opplevelse er å se et lys i enden av en tunell. Våre pilotdata viser blant annet den store variasjonen det er mellom ulike nær-døden opplevelser hos pasientene. Noen pasienter har opplevelser fra bevisstløs tilstand, andre fra oppvåkningsfasen.

Ifølge forskeren gir materialet lite grunnlag for å trekke bastante­ konklusjoner, men opplevelsene kan grovt sett kate­goriseres på følgende måte:

Positive opplevelser: Gjerne­ religiøse forestillinger, som møter med Gud, lys og engler. Andre kan få en dyp opplevelse av fred.

Nøytrale opplevelser: Dagligdagse hendelser, som at man kjører bil og er ute på tur. Opplevelsene er nøytrale i den forstand at de ikke inneholder besværlige hendelser. De kan også være komplekse og sammensatte.

Besværlige opplevelser: Enkelte nær-døden opplevelser kan være helvetesliknende. Forskningen til Buer avdekker også andre negative forestillinger som var svært komplekse­ og krevende for pasienten å forholde seg til.

LES OGSÅ: NRK ber seerne ta kontakt med død mann

Trenger hjelp

De fleste pasientene oppgir imidlertid at de ikke opplevde noen ting.

– Noen forteller at de er «tatt ut av tiden og satt inn igjen». Dette er like fullverdige forestillinger som alle de andre, sier Buer, som håper prosjektet skal munne ut i en doktorgrad.

– Hvorfor er det viktig å kartlegge slike opplevelser?

– Jeg har selv møtt pasienter som har hatt besværlige nær døden-opplevelser som har preget dem over lang tid. ­Pasienter kan oppleve frustrasjon og bli psykisk traumatisert av hendelsen, sier Buer, som fremholder at denne pasientgruppen trenger å bli lyttet til med forståelse.

– De må ha støtte og hjelp til å integrere nær døden-opplevelsene i livet sitt. De spør gjerne hvordan de skal forstå eller tolke opplevelsen. Dette gjelder også de positive erfaringene som blant annet kan virke trosstyrkende.

LES OGSÅ: Hjerneforsker Eben Alexander fant Gud i koma

Endrer livssyn

For noen gir opplevelsene et så dypt eksistensielt inntrykk at de forandrer livssynet til pasienten, ifølge­ prest Tore Laugerud. Han er tilknyttet organisasjonen Areopagos, som blant annet arbeider innen kristen trospraksis.

– Hvis erfaringene går på tvers av det livssynet pasientene tidligere hadde, er de nødt til å reorientere hele livssynet sitt, ifølge dem som har forsket på tematikken. Dersom erfaringene er i tråd med det de allerede tror på, kan opplevelsene føre til en fordypning og styrking av troen, sier Laugerud.

LES OGSÅ: Kristne opplever dødekontakt som trosstyrkende

Åpenbaring fra Gud

– Tror du Gud viser seg gjennom nær døden-opplevelser?

– Det er alltid mennesket som har hatt erfaringen, som må finne en tolkning. Fra kirkelig hold kan vi være med på å stille spørsmål: Kan det hende at Gud gav deg denne opplevelsen? Var det noe han ville med den? Hva gjør du med den? sier han.

Også sykehusprest Øystein Buer er åpen for at Gud virker gjennom nær døden-opplevelser:

– Som teolog kan jeg ikke utelukke at det i noen tilfeller kan være enkelte elementer i opplevelsen som kan inneholde det vi i teologien kaller åpenbaring.

Både positive og besværlige opplevelser krever imidlertid balansering opp mot den kristne­ teologien, mener han.

– Stemmer opplevelsen med den kristne tro? Stemmer den med gudsbildet? Vi må være nøkterne i møte med slike ­fenomener, sier Buer.

LES OGSÅ: Biskoper advarer Märtha mot kontakt med døde

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion