Nyheter

Noahs ark blir Noahs hytte

Planene om å gjøre hele Gulsrud leirsted om til Noas ark for 15 millioner, er skrinlagt.

– Dette er ikke noe luftslott, men mer realistisk enn noen gang. Noahs ark vil bli et signalbygg og et bibelsk opplevelsessenter som Norge trenger, sier Are Aasmundrud i Kulturforeningen Noahs Arks venner til Vårt Land.

Kutter i budsjettet

Fire år etter at Vårt Land presenterte den storslåtte ideen om ombygging av hovedbygningen ved Gulsrud leirsted ved Tyrifjorden til Noahs ark, er det nå børstet støv av planene.

Men mens de opprinnelige planene hadde en prislapp på 12-15 millioner kroner, legges det opp til en kostnadsramme på tre-fem millioner. Tanken er nå å gjøre en av hyttene på eiendommen om til en modell av Noahs ark.

LES ANMELDELSEN AV NOAS ARK: Hummar og kanari i Noas ark

Ble møtt med lokal skepsis

Planene som eierne av leirstedet lanserte i 2011, skapte stor oppmerksomhet. Da ideen først vokste var tanken å bygge hele stedet om til et opplevelsessenter, utformet som Noas ark. Dette viste seg å være lettere sagt enn gjort, mye på grunn av kommunale krav til bygningsmessig opprustning av hele leirstedet.

Prosjektet ble også møtt med skepsis fra mange. Lokalavisen Bygdepostens redaktør uttrykte på lederplass bekymring for at det hele kun ville bli et luftslott og en ønskedrøm.

– Trodde vi var gærne

– Mange trodde vi var gærne, og sa at dette aldri kunne bli virkelighet. Men de mange innvendingene har bare trigget oss enda mer, sier Are Aasmundrud nå.

– Kan du garantere at planene blir realisert?

– Hvis ikke alle går imot oss og sier at dette er tull, så blir Noahs ark på Gulsrud nå en realitet. Vi er i god kontakt med kommunen, og prosessen med byggesøknad er i gang.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Mer spektakulært enn først tenkt

– Men byggeplanene er kraftig redusert i omfang?

– Vi har i samarbeid med arkitekten utarbeidet en idé som er mye rimeligere, men som vil være enda mer spektakulær. Bibelutstillingen blir like stor som i de tidligere planene. Dette skal bli et opplevelsessenter der bibelhistorien skal visualiseres og levendegjøres.

– I sommer har den store, nederlandske Noahs ark-farkosten ankommet Arendal og fått mye medieoppmerksomhet. Er dere redd for at deres ark vil komme i skyggen av den flytende utgaven?

– Nei, ikke når vi er ferdige. Vårt ønske er at Noahs ark også skal bli en kulturbærer, et møtested for mennesker og med mange ulike kulturarrangementer, svarer Aasmundrud.

LES OGSÅ: – Damete språk skremmer menn fra kirken

100 meter med bibelhendelser

Han tror prosjektet vil hjelpe folk til å forstå tidslinjen og sammenhengen i Bibelen på en ny måte.

– Godt hjulpet av moderne teknologi kan folk få se, høre og føle det de har lest om i Bibelen, sier Aasmundrud.

Bibelfremstillingen på Gulsrud skal etter planen bestå av over 100 meter med hendelser i kronologisk rekkefølge, med tilhørende ganger og katakomber. De besøkende tas gjennom mer enn 20 sentrale hendelser fra både det gamle og nye testamentet, med bibelhistoriens personer og utstoppede dyr i full størrelse.

De store julekrybbe- og bibelutstillingene som i mange år har trukket tusenvis av mennesker til Vivo-bokhandelen i Oslo sentrum (tidligere Bok & Media), ligger nå i esker på Gulsrud. Disse vil bli en del av innholdet i Noahs ark.

LES OGSÅ: Kristen-valg på fast grunn

Private långivere

Sammen med kameratene Erik Bechensten og Espen Østevik kjøpte Are Aasmundrud i 2009 det tradisjonsrike, kristne leirstedet Gulsrud.

De driver Gulsrud som aksjeselskap, mens Noahs ark skal bli et non-profit-prosjekt som formelt ikke blandes inn i driften av leirstedet.

Derfor er Kulturforeningen Noas Arks venner dannet. Det er denne venneforeningen som skal stå bak prosjektet, mens Lutherstiftelsen står for selve utstillingen. Tunge indremisjonsprofiler som Anfin Skaaheim, Svein Granerud, Gunnar Prestegård og Hans Petter Foss leder denne stiftelsen som sammen med Gulsrud-gründerne skal utvikle prosjektet.

– Er finansieringen av prosjektet på plass?

– Vi har en del lånekapital. Mellom 30 og 40 private långivere har meldt seg. Vi trenger støttespillere, både økonomisk og til dugnad og praktiske oppgaver, sier Aasmundrud.

Menighetskvelder og konfirmantgrupper

13. september skal nye plantegninger og framdriftsplan presenteres på et åpent oppstartsmøte på Gulsrud leirsted. Tunsberg-biskop Per Arne Dahl er blant dem som her kommer for å dele sine tanker om Noahs Ark-prosjektet.

Are Aasmundrud føler seg trygg på at det finnes et marked for en bibelutstilling i dag.

– Vi har 15.000 overnattingsdøgn på Gulsrud hvert år, de fleste av dem ungdommer. Da har vi god grobunn for at mange skal gå gjennom utstillingen, sier han.

– Menigheter kan komme hit og ha undervisningskvelder. Konfirmantgrupper kan dra reise hit en ettermiddag og få fortalt og visualisert hele Bibelen på et par timer, sier han.

Åpent sju dager i uken

Planen er at opplevelsessenteret skal være åpent sju dager i uken, uavhengig av om leirstedet ellers er i bruk eller ikke. Dersom prosjektet blir en suksess, kan det bli utvidet.

– Tyrifjorden minner veldig om området rundt Tiberias og Genesaretsjøen i Israel. Derfor kommer vi også til å lage en uteutstilling som tar for seg et av evangeliene, sier Are Aasmundrud.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter