Nyheter

NLA Høgskolen vil satse på Oslo

Norges eneste kristelige grunnskolelærerutdanning ønsker å ­utvide til Oslo, men er avhengig av pengestøtte. – Litt vinn eller forsvinn for NLA, sier KrF.

Fra høsten 2017 skal det etter planen innføres femårig master­utdannelse for grunnskolelærerutdanningen. Dermed skjerpes kravene fra regjeringen. Blant annet må landets høyskoler opprette flere vitenskapelige stillinger.

De offentlige høyskolene kan slå seg sammen for å få nok ressurser til omstillingen. Men for NLA Høgskolen er situasjonen mer krevende. De har ikke noen andre private skoler som det er aktuelt å slå seg sammen med.

LES MER: Den nye friskoleloven mindre liberal enn først varslet

Må få støtte

For å kunne tilpasse seg de nye kravene, ønsker NLA å opprette grunnskolelærerutdanning i Oslo. Rektor Erik Waaler ved NLA sier skolen er avhengig av økonomisk støtte for å kunne realisere planene om de nye plassene.

– Vi har ingen andre lærerhøyskoler vi kan fusjonere med. Når vi ønsker å bli større, er vi helt avhengig av at staten bidrar til å finansiere de nye studieplassene.

NLA har i dag 100 studieplasser på grunnskolelærerutdanningen skolen tilbyr i Bergen. I Oslo ønsker de å opprette 100 nye plasser. Waaler sier det er et mål i seg selv å starte en kristen lærerutdanning i Oslo.

– For det andre har vi god kompetanse på det interkulturelle møtet som preger Oslo, der folk med ulik kulturell og religiøs møtes. Her kan vi bidra, siden vi blant annet er landets første høyskole med en professor i fagområdet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vinn eller forsvinn

Anders Tyvand, stortingsrepresentant for KrF, mener regjeringen bør være sitt ansvar bevisst for å legge til rette for ny NLA-skole i Oslo.

– Dette er litt vinn eller forsvinn for NLA. Det er viktig at Norge fortsatt kan ha en privat, kristen lærerutdanning, sier han.

Tyvand understreker at NLA som privat høyskole har større utfordringer knyttet til de nye kravene som kommer.

– De offentlige høyskolene slår seg sammen for å få kunne få stort nok fagmiljø. Det stiller seg annerledes for NLA. Vi mener det må legges til rette for at høyskolen får etablere studietilbud i Oslo. Offentlig finansiering er helt nødvendig.

Godt møte.

Onsdag denne uken hadde Tyvand og NLA-rektor Waaler et møte med kunnskapsdepartementet.

– Det var et godt møte, og departementet var lydhøre. Vi fikk fortalt at private utdanningsinstitusjoner er et viktig bidrag til det norske utdanningssystemet, og at regjeringen er nødt til å ­satse på NLA hvis de skal overleve, sier han.

Ønsker bedre lærere

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ha lærere med større faglig tyngde. Derfor endres de fireårige grunnskolelærerutdanningene for 1. - 7. og 5. – 10. trinn til masterutdanninger, fortalte Røe Isaksen da regjeringen lanserte de nye kravene til lærerutdanningen i fjor sommer.

– Lærerutdanningene og lærer­yrket i Norge må i enda større grad kjennetegnes av god innsikt forskning og utviklingsarbeid. Som masterstudenter vil framtidige lærere få vite mer om hvordan forskningsbasert kunnskap kan finnes og brukes, sa han videre.

Rektor Waaler er glad for at grunnskolelærerutdanningen skal bli femåring.

– Den nye ordningen vil gi lengre og tyngre utdanning og bedre lærere. Høyere krav vil gi bedre undervisning og oppfølging. Men det er viktig at finansieringen følger opp de nye kravene, sier han.

Waaler sier skolen har startet et førstelektorprogram og er i gang med å opprette nye stipendiatstillinger for å tilfredsstille de nye kravene.

– Det er en del ting som må på plass, men jeg er optimist, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter