Nyheter

Nikab støyer i trosdialog

Norske trossamfunn kritiserer Islamsk Råd Norge for å ansette en kvinne med nikab. – Det skaper støy, sier Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig Råd.

– Det var en krevende samtale hvor ulike synspunkt ble luftet, sier Ingrid Rosendorf Joys.

Lederen i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) snakker om møtet i STL tirsdag denne uken. Der ble ansettelsen i IRN en stor sak, ifølge Klassekampen.

LES OGSÅ: Forutså nikab-bråket

Skader dialog

En av dem som kritiserte nikab-ansettelsen var Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig Råd. Vårt Land erfarer at det ble fremmet kritikk med tilsvarende styrke mot IRN også fra andre medlemmer i samarbeidsrådet. Vi kjenner også til at saken vil få et etterspill i rådet.

IRN var bedt om å orientere de andre rådsmedlemmene om hvordan de har opplevd debatten etter ansettelsen. Lars-Petter Helgestad fra Human-Etisk forbund var møteleder.

LES OGSÅ: Forsvarer Islamsk Råd

Innser ikke

– Hvordan opplevde du at IRN tok kritikken?

– Det virker som om IRN ikke ser hvor stor skade omdømmet deres har fått. Den sterke symbolverdien av nikab får folk til å lure på hvor IRN står i arbeidet mot religiøs ekstremisme. De eneste som tjener på denne polariseringen er muslimske ekstremister og de som hater islam, og det skader dialogen, sier Helgestad.

LES OGSÅ: Tror halvparten vil skifte muslimorganisasjon

– Ødeleggende

Til Klassekampen gjentar Berit Hagen Agøy kritikken hun framførte på møtet om at ansettelsen var «uklok» og «virker forstyrrende».

– Ansettelsen av en kvinne i nikab virker forstyrrende og kan ødelegge den store dialogen vi har i samfunnet. Det skaper støy og usikkerhet, sier hun til avisa.

– Hva forteller ansettelsen om IRN?

– Det får meg til å spørre i hvilken grad de har godt nok skjønn om hva som fungerer i den offentlige debatt. Har de vurdert hvilken effekt slikt har på dialogen mot storsamfunnet? Er de med dette en konstruktiv dialogpartner? Det har de ikke svart på, sier hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: Stanser ikke halal-samarbeid med Islamsk Råd

Avfeier kritikk

– Hva slags usikkerhet snakker du om?

– Folk lurer på om det er et signal om radikalisering. Jeg vil ikke tolke det slik, sier Hagen Agøy.

Generalsekretær Methab Afsar i IRN avfeier kritikken fra Den norske kirke i en e-post til Vårt Land: «Vårt samarbeid og dialog er mye sterkere og ødelegges ikke grunnet en ansettelse i IRN. IRN og MKR (Mellomkirkelig Råd red.anm.) har vært dialogpartnere i snart 25 år og kommer til å være det fremover også. Denne ansettelsen er dessuten i tråd med lover og regler i landet.»

LES OGSÅ: Islamsk-kristen front mot ekstremisme

Abrahams barn

Dialogarbeidet fikk et kraftig skudd for baugen etter en tur til Midtøsten i 2013 i regi av dialogforumet Abrahams barn. Der deltok blant andre Berit Hagen Agøy fra Den norske kirke, Methab Afsar fra Islamsk Råd Norge, Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn og Ingrid Rosendorf Joys fra Den katolske kirke.

Rapportene som Utenriksdepartementet (UD) fikk fra turen, beskrev gnisninger og uenighet blant reisefellene. IRN hevdet at de ble ilagt sensur. Grunnen til at turen ble «krevende», slik Berit Hagen Agøy formulerer det, var at deltakerne trengte å bearbeide sterke følelser etter å ha blitt eksponert for konfliktene og møtt ekstreme grupper i Israel og de palestinske selvstyreområdene.

– Vi ble ikke uvenner, sier Hagen Agøy.

Andre kilder mener at det var personkjemi som skapte problem.

LES OGSÅ: Samarbeid stoppet opp

Prosjekt på is

Dialogen stoppet opp mellom partene i tiden etterpå, men er gjenopptatt de siste årene. Den mest alvorlige konsekvensen var at store samarbeidsprosjekt ble lagt på is. Abrahams barn – som nå kalles Abrahams forum – ville med støtte fra regjeringen starte holdningsprosjekt mot islamofobi og antisemittisme.

– Dette er fire år siden, hvorfor har ikke prosjektene blitt noe av?

– Blant annet fordi IRN trengte tid på å avgjøre om de ville være med på prosjektene. De trengte tid til evaluering og ettertanke, sier Hagen Agøy.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter