Nyheter

Netthetsen tar ikke pause

Er Mani Husseini muslim? Hva skjer når det blir flere av «dem» blant politikerne? Ble det bare flagget med røde flagg på Utøya? Det spør nettdebattanter om.

– Vi må virkelig kunne forvente mer av voksne mennesker, sier AUF-leder Mani Husseini.

I VGs sak er det Husseini som viser avisen rundt på øya hvor det for første gang siden 2011 skal holdes sommerleir for AUF. Men det er ikke minnesmerket han viser frem, eller tankene bak ­oppussingen som får oppmerksomhet i kommentarfeltet.

«Er det lov å spørre om: Er AUF Lederen Muslim», spør én, og blir møtt med spørsmål om hvorfor det er relevant. Svaret lyder:

«... sann mine ord og når det blir mange av de i politiske partier og når de får makt så skal du se at det blir en helt annen styring i Norge som ikke har vært før».

LES OGSÅ: Bygget minnested på Utøya

Lojalitet

«Stemmer det at det på Utøya tidligere har blitt flagget kun med helrøde flagg og ikke norske, noen som vet?» lyder et spørsmål i kommentarfeltet.

Spørsmålsstilleren sier det er avgjørende informasjon for å finne ut om ungdommene i AUF er lojale mot Norge, eller den internasjonale sosialismen. Han mener videre at Mani Husseini med uttalelser om å anerkjenne Palestina viser at hans lojalitet ligger langt utenfor Norges grenser.

«Vet ikke, men ville ikke bli veldig overrasket om korset (i flagget) må bort nå som AUF har valgt en muslim til leder.» Skriver en annen.

LES OGSÅ: AUF: Doble og skattlegg barnetrygden

Voksne mennesker

Mani Husseini ler litt når han hører hva som er skrevet.

– Jeg synes det er bra at VG lar kommentarfeltet stå åpent. Holdningene som kommer til uttrykk finnes, og de må konfronteres. De skaper rasisme og setter grupper opp mot hverandre. Det er farlig.

Han ber folk stille opp og konfrontere holdningene når de dukker opp i kommentarfeltene.

– Det viser seg som regel at grunnlaget for teoriene er feid bort etter ett eller to kontrollspørsmål.

Selv leser han gjerne kommentarfelt, men er skuffet over hva noen får seg til å skrive.

– Vi må kunne forvente mer av voksne mennesker. Men dette viser at kampen mot sånne holdninger ikke er noe vi blir ferdige med, men er noe som må pågå kontinuerlig.

LES OGSÅ: Tørk tårene – knytt nevene

Samme tjern som Breivik

– Forestillingen om at muslimer ikke kan være lojale til Norge, er ganske klassiske tanker innenfor høyreradikal tenkning, sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Han har fulgt ­høyreradikale miljøer og ytringer tett siden tidlig på 2000-­tallet.

Han vil ikke plassere tankene helt og holdent i samme bås som Anders Bering Breiviks uttrykte grunn til drapene i 2011, men sier de er klart beslektet.

– Det er ikke nødvendigvis slik at dette kommer fra Breivik. Det er kanskje heller slik at de har drukket litt fra samme tjern. Disse teoriene har ikke forandret seg stort siden nittitallet.

Forsiktige med kommentarfelt

Redaksjonssjef i VG, ­Marius Tetlie, sier de må bruke store ressurser på moderering om de ­åpner kommentarfelt under ­saker som omhandler terroristen eller 22. juli.

– Det blir fort mye drøyt.

Men han viser til at konspirasjonene som ble luftet i denne tråden faktisk møtte motstand fra andre.

– Det er jo noe av det som er poenget med kommentarfelt. Å la diskusjonene leve innefor visse rammer.

LES OGSÅ: Gråtkvalt Eskil Pedersen takket for seg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter