Nyheter

Netthets etter ramadan-hilsen

Statsminister Erna Solbergs Facebook-side flommet over av sinte kommentarer da hun ønsket norske muslimer god ramadan.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da statsminister Erna Solberg ønsket norske muslimer god ramadan på sin offisielle Facebook-profil lørdag. Hun ble beskyldt for å «islamifisere­ Norge» og for ikke å se sammenhengen mellom islam og terrorisme. Etter mange sinte tilbakemeldinger fikk statsministeren nok. «Fint med friske meninger, men pass språket og vis respekt for hverandre,» var hennes tilbakemelding.

Dette er ikke første gang statsminister Solberg går ut mot netthets. Også i fjor uttrykte statsministeren bekymring for mobbing på sosiale medier.

– Det er ingen tvil om at det er lettere å prøve ut ting når du sittet i et anonymt rom og snakker med folk du ikke kjenner. Men dette rammer andre mennesker på en måte som gjør at man bør tenke seg om, sa statsministeren til avisen Dagen.

LES OGSÅ: Dømt for å ha skrevet sjikanerede på Facebook-siden til Vårt Land-redaktør

Trakassert

Audun Fladmoe ved Institutt for samfunnsforskning var en av forskerne bak rapporten: Hatefulle ytringer på internett, som kom i 2016. Han forteller at studier viser at innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn er mest utsatt for denne typen trakassering.

– De opplever ikke nødvendigvis mer hets enn majoritetsbefolkningen, men blir oftere trakassert på bakgrunn av religion, etnisitet og hudfarge, sier han.

LES MER: Ramadan kan by på utfordringer for bussjåfører

Kongens tale

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, tror de aller fleste nordmenn synes det er uproblematisk at statsministeren markerer en høytid som er essensiell for 3 prosent av befolkningen.

– Hvis noen synes dette er opprørende, handler det først og fremst om et ønske om å ­bevare en norsk enhetskultur, og uro for multikulturalisme.

Kjeldsen trekker linjer til ­talen kong Harald holdt i 2016, der han sa at «nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting.» – Både kong Harald og statsminister Solberg uttrykker altså at islam er en del av Norge.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre dro paralleller mellom norsk kultur og muslimske verdier i sin ramadan-hilsen. Han poengterte at måneden er en tid for å slå ring rundt «viktige verdier i vårt samfunn; godhet, omsorg og solidaritet med de som trenger det mest.»

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter