Nyheter

Netanyahu i strid om bønneområde for begge kjønn

Den israelske regjeringen får massiv refs etter at den stanser reformplaner om et område der både kvinner og menn kan få be foran Klagemuren.

Søndag la Netanyahu-regjeringen på is sine planer om å etablere et felles, pluralistisk bønneområde foran Vestmuren, også kjent som Klagemuren. Dermed gjør den høyreorienterte regjeringen kuvending fra et vedtak fra i fjor, som etter flere års forhandlinger med jødiske ledere åpnet for en langt mer liberal bønnepraksis på stedet som regnes som jødenes helligste.

Ortodokse styrer

Etter at Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 ble det opprettet en plass foran muren med et bønneområde kun for menn, og atskilt fra dette et mindre område forbeholdt kvinner. Vestmuren og plassen foran blir bestyrt av Israels ortodokse hovedrabbinat.

Nå fryser Netanyahu-regjeringen reformplaner om å etablere et område der både kvinner og menn kan be sammen, og der ikke-ortodokse ritualer kan bli utført. Det skjer etter massivt press fra ultraortodokst hold, ikke minst fra de to ultraortodokse regjeringspartiene, Shas og United Torah Judaism (UTJ).

Jewish Agency-protest

Vedtaket høster storm. I går oppfordret den tunge jødiske fellesorganisasjonen Jewish Agency for første gang direkte om at en israelsk regjering må omgjøre en regjeringsbeslutning. Samtidig avlyste den 88 år gamle institusjonen en planlagt middag med statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi beklager regjeringens beslutning som motsetter seg visjonen og drømmen til Herzl, Ben-Gurion og Jabotinsky, den sionistiske bevegelsens ånd, Israel som et nasjonalt hjem for hele det jødiske folk, og Kotel (hebrarisk for Vestmuren) som et samlende symbol for jøder rundt om i verden, heter det i uttalelsen fra Jewish Agency.

Organisasjonens leder Natan Sharansky sier at de «verken kan eller vil tillate at dette skjer», og ber den israelske regjeringen forstå alvoret og omgjøre beslutningen.

Kvinnekrav sidn 1988

Reformgruppen Women of the Wall (WOW) har siden 1988 kjempet for et felles bønneområde med plass for kvinner. De jublet for et «gjennombrudd for kvinners rettigheter og for jødisk mangfold» da den israelske regjeringen på nyåret i fjor åpnet for et slikt pluralistisk bønneområde.

Nå er skuffelsen desto større. Etter søndagens vedtak anklaget leder WOW-leder Anat Hoffman regjeringen for feighet:

– I to år forhandlet vi i god tro med regjeringen. Og i dag bestemmer de at dette er ugyldig, at de ikke skal gjennomføre det, at de kaster likestillingen ut av vinduet, skrev hun på Facebook.

Tilbakeslag for liberale

Regjeringens kuvending blir betraktet som et kraftig tilbakeslag for liberale, moderne og reformorienterte jøder, og ikke minst for den jødiske diasporaen i USA.

Vedtaket vekker protester også innad i regjeringen:

– Et alvorlig slag mot enheten til det jødiske folket, det jødiske samfunnet og forholdet mellom den israelske staten og jødene i diasporaen, kommenterte forsvarsminister og Yisrael Beiteinu-leder Avigdor Lieberman.

I det jødiske miljøet i USA er reaksjonene sterke. Av USAs seks millioner jøder er bare 15 prosent ortodokse. Så sent som i forrige uke viste en undersøkelse at støtten til Israel blant jødiske studenter i USA har sunket med hele 27 prosentpoeng siden 2001.

Negativt signal?

I Times of Israel skriver kommentator David Horowitz at statsminister Netanyahu med sin beslutning i realiteten gir følgende beskjed til millioner av ikke-ortodokse jøder i Israel og ellers i verden: «Vi vil egentlig ikke ha dere».

Han mener Netanyahu lar seg diktere av to små ortodokse partier i regjering, og at dette er både kortsiktig og potensielt farlig:

– Personlig er statsministeren ingen ultraortodoks fanatiker. Politisk har han imidlertid åpenbart avgjort at hans framtid avhenger av å holde de to ultraortodokse partiene lykkelige, skriver David Horowitz

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter