Nyheter

– Nesten ikke mulig uten skatteparadiser

Norfund-direktør Kjell Roland mener skatteparadisene er spesialtilpasset den type investeringer som Norfund ønsker å gjøre.

Skulle Norfund slutte å gjøre investeringer gjennom skatteparadiser, ville det bety at Norfund nærmest måtte slutte å gjøre egenkapitalinvesteringer i de fattigste landene i Afrika, mener Kjell Roland, direktør for Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.

– Vi er en minoritetsinvestor og investerer alltid sammen med andre partnere. Norge er et lite land i verden, og det er ikke naturlig at partnere vil benytte Norge til å gjøre investeringer, sier Roland.

LES OGSÅ: Eva Joly: – Norge er med på å legitimere skatteparadiser

Tilpasset

Han mener at flere av landene som regnes som skatteparadis, har et lovverk som er spesielt godt tilpasset den type investeringer og pengeflyttinger som Norfund og partnerne gjør.

– Hvorfor kan ikke Norfund gjøre en investering i ren energi i Tanzania uten å bruke skatteparadis?

– Vi må finne en majoritetsinvestor som vi er enige med. Den vil være opptatt av hvordan risikoen ser ut. Du skal lete lenge etter partnere som har lyst til å drive eksperimenter i land som har uforutsigbare regler og vilkår, sier Roland.

LES MER: Norfund bruker fortsatt skatteparadiser

Følg oss på Facebook og Twitter!

Glasshus

Norfund-direktøren mener at Kirkens Nødhjelp og Redd Barna kaster stein i glasshus når de kritiserer Norfund, men selv har internasjonalt hovedkontor i Sveits, som kommer dårligst ut på hemmeligholdsindeksen til Tax Justice Network.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, synes sammenligningen er søkt.

– Vi har Geneve som vår hovedstad fordi byen ble etablert som en hovedstad for FN og humanitære organisasjoner etter 2. verdenskrig. Vår organisasjon Act Alliance har sekretariat der og betaler sin skatt, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter