Nyheter

Nesten én million uten skoleplass

I Tyrkia mangler 900.000 syriske barn tilgang til skole, og antallet øker raskt. I stedet jobber stadig flere av dem i fabrikker hvor de produserer sko og klær.

Bilde 1 av 4

Mohammed og Mustafa jobber i en skofabrikk i Gaziantep sørøst i Tyrkia. I likhet med 2,7 millioner andre syrere har de flyktet til Tyrkia og bosatt seg her. Halvparten av dem er barn som Mohammed og Mustafa. De to guttene er åtte år, og skulle gått på skole. I stedet har økende fattigdom blant flyktningene tvunget stadig flere barn til å jobbe.

LES ANALYSE: Landet med mektige generaler

Over 900.000 syriske barn i Tyrkia fikk ikke tilgang til skole denne våren, ifølge Unicef. Det er 9 prosent flere enn i desember 2015. Bare 325.000 får den utdannelsen de burde 
ha.

– Vi har mistet en generasjon av syriske barn. Nå må vi prøve å ikke miste en generasjon til, sier Kais al-Dairi til The Guardian­. Han er leder av Syrian­ Relief­ Network, en samling av bistandsorganisasjoner­ som jobber i områdene.

– Tyrkia har stilt opp og tatt imot enormt mange. Det er prisverdig. Men de klarer ikke å tilby et minimum til dem som kommer, sier Pål Nesse, seniorråd-
giver i Norsk Flyktninghjelp.

Økende fattigdom

I Libanon har andelen flyktninger som lever under den nasjonale­ fattigdomsgrensen økt fra 50 til 70 prosent siden 2014. I Jordan gjelder dette 90 prosent.

Nå slår flere organisasjoner alarm, blant annet Amnesty International­ og Norsk Flyktninghjelp.

– Slik det er nå taper flyktningene i begge ender: de får ikke hjelp der de er, og de har få eller ingen muligheter til å komme seg videre, sier Nesse i Flyktninghjelpen.

LES OGSÅ: Kristne ble renset ut da Tyrkia ble sekulært

Overrumplet EU

Vi spoler et år tilbake i tid. Den største flyktningstrømmen verden har sett siden 2. verdenskrig er i ferd med å lamme Europa. 350.000 flyktninger hadde på denne tiden i fjor nådd Europas strender – de aller fleste i små gummibåter fra Tyrkia til Hellas. Og enda var ikke toppen nådd. I løpet av 2015 kom over en million flyktninger til Europa. 800.000 av dem til Hellas. Strømmen fikk landene i Europa til å stenge grensene, og Einngikk en massiv flyktning-
avtale med Tyrkia for å demme opp.

Bremset strøm

I år er flyktningstrømmen langt mindre enn fjorårets. Halvveis i 2016 har 239.879 flyktninger og migranter­ ankommet Europa via Middelhavet. 2944 er døde eller savnet. Avtalen mellom Eog Tyrkia regnes som den største årsaken til at færre ankommer Hellas i år. Avtalen trådde i kraft i mars i år og innebærer blant annet at flyktninger kan returneres fra Hellas til Tyrkia, og at Europa skal hente 72.000 kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

95 prosent av de 12 millioner syriske flyktningene oppholder seg derimot fortsatt i nabolandene – Libanon, Jordan, Irak, Egypt og Tyrkia.

LES OGSÅ: Dette gjør det mislykkede kuppforsøket med Erdogans agenda

Støtten uteblir

Den massive strømmen av flyktende mennesker resulterte i at Norge, sammen med Storbritannia, Tyskland, Kuwait, og FN, arrangerte en giverlandskonferanse i London i februar i år. Målet var å samle inn milliarder av dollar i bistand til Syria og nabolandene. Resultatet: Lovnader om 6 milliarder dollar i løpet av 2016.

Halvveis ut i året er under 30 prosent av støtten kommet på bordet – det vil si kun 2,2 milliarder.

– Alle er enige om at det er der hjelpen trengs mest, men det hjelper lite når lovnadene ikke leveres i praksis. Det er ille at vi ikke klarer å bidra i større grad når det kommer så få til Europa som det nå gjør, sier Nesse i flyktninghjelpen.

80–90 prosent av de syriske flyktningene i Tyrkia lever utenfor flyktningleirene og det offisielle systemet.

– Det betyr at de overlates til den svarte økonomien, sier Nesse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter