Nyheter

Nepalske elever tilbake på skolebenken

Nepalske skolebarn vendte tilbake til landets skoler søndag, for første gang etter jordskjelvet som skapte store ødeleggelser og krevde over 8.600 menneskeliv.

Ved mange skoler foregikk undervisningen i midlertidige klasserom i telt eller bambushytter, fordi mange skolebygg fortsatt ligger i ruiner.

Mange av elevene gråt da foreldrene måtte forlate dem for første gang på flere uker.

– Det kommer fortsatt etterskjelv, og det er vanskelig å ikke være bekymret over å sende barna til skolen igjen. Men lærerne har forsikret oss om at det er trygt her, sier Mina Shrestha som fulgte sin sønn til skolen søndag.

LES OGSÅ: FN: Verden har sviktet Nepal etter skjelvene

Rolig start

Skolene hadde lagt opp til en myk start med mye lek for de yngste elevene, mens de eldre ble oppfordret til å diskutere jordskjelvet og dele sine opplevelser.

– Vi har vært hjemme så lenge nå, at det er fint å leke her og møte vennene mine igjen, sier ni år gamle Muskan Bajracharya.

I begynnelsen vil barna bruke mest tid på å leke og være med lærerne, før studiene begynner på igjen om to ukers tid.

Hari Lamsal, en tjenestemann i utdanningsdepartementet, sier gjenåpningen av skolene er viktig for å vise at livet går tilbake til normalen.

14.000 tilbake

Mer enn 32.000 klasserom ble fullstendig ødelagt i jordskjelvet 25. april. Skolene skulle etter planen åpne i midten av mai, men første skoledag ble utsatt på grunn av det andre, store skjelvet den 12. mai.

Flere skoler var fortsatt ikke klare til å ta imot elever søndag, men myndighetene og nødhjelpsorganisasjoner har bygd ferdig 137 midlertidige læresentre for 14.000 barn.

– Utdanning kan ikke vente på bedring og gjenoppbygging, sier Tomoo Hozumi som representerer FNs barnefond UNICEF i Nepal.

LES OGSÅ: Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

Trenger mer støtte

Etter de to skjelvene har opp mot én million barn ikke gått på skolen, og det vil ta lang tid før alle er tilbake på skolebenken.

– Vårt mål er at det skal skje innen de neste to-tre månedene, men det avhenger av hvor mye penger vi kan skaffe og om vi får tak i barnene igjen, sier generalsekretær Steen M. Andersen i UNICEF Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge nødhjelpsarbeidere må 4.500 utdanningssentre bygges for at alle barnene skal få komme tilbake til skolen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter