Nyheter

Nektet biskopen å komme på besøk

Likte ikke Reinertsens teologiske holdninger.

Sist uke var det klart for bispevisitas i Bygland i Setesdal. Men ikke alle var like glade for Stein Reinertsens besøk. Byglandsfjord oppvekstsenter nektet å ta imot storbesøket, skriver Setesdølen. Årsak: Biskopens homofilisyn.

Det var etter et personalmøte ved skolen at signalene kom.

LES MER: Reinertsen vil slutte som biskop dersom han tvinges til å vie likekjønnede

Homofilisyn

– Det er to årsaker til dette. For det første passet ikke visitasen med planene for skolen. For det andre hadde dette noe å gjøre med de teologiske holdningene biskopen står for, sier rådmann Aasmund Lauvdal til avisen.

Han bekrefter at det er biskopens homofilisyn som er hovedproblemet.

– Dramatisk

Pensjonert stiftsdirektør Stein Unneberg har 30 års fartstid i Tunsberg bispedømme. Han kan ikke huske at en biskop noen gang før er blitt nektet adgang et sted. Han har derimot et vagt minne om et lærermøte ved en skole hvor det ble diskutert hvorvidt det ville være riktig å ta imot en biskop. Men den debatten gikk på hvor tette båndene skulle være mellom skole og kirke.

– Nei, jeg har ikke opplevd noe så dramatisk som det i Bygland, sier Unneberg til Vårt Land.

Byttet skole

Rådmann Lauvdal diskuterte saken med kirkevergen, ordføreren og prosten. De ble enige om å flytte visitasen til en annen skole i bygda.

Stein Reinertsen har flere ganger fått kritikk for sine teologiske holdninger, blant annet fordi han ikke ønsker å vie fraskilte.

LES MER: Stein Reinertsen tok papparollen da faren døde

Avdelingslederen ved skolen i Bygland er svært ordknapp.

– Det er to spesifikke grunner til signalet om at vi ikke vil ta imot biskopen. Jeg vil ikke kommentere dette nærmere. Det mest ryddige er at rådmannen uttaler seg, sier Katharina Skavoll til Setesdølen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skuffet rådmann

– Jeg hadde håpet at skolene våre ville ta imot alle slags livssyn og holdninger, sier rådmannen.

Agder-biskopen har få kommentarer til hendelsen.

– Man må jo bare akseptere at det er opp til de jeg ønsker å besøke om de vil ta imot meg eller ikke. Det er jo alltid best å være velkommen, sier Reinertsen til avisen.

Snevrere debatt

Stein Unneberg synes rommet for å ha andre meninger er blitt trangere.

– Det var en mye romsligere debatt før i tiden. De tolerante er blitt mer intolerante, sier han, og mener det før også var mer vanlig å stille opp og ta en diskusjon.

– Dagens boikottlinje drev vi ikke med, sier han.

Opphetet debatt

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug har ikke opplevd å bli nektet adgang noe sted. Selv er han rett som det er på skolebesøk hvor han må svare på spørsmål om sex, homofili og helvete. Negative reaksjoner fra ledelsen i etterkant har så langt uteblitt.

– Men jeg registrerer at debatten går en kule varmt rundt dette temaet. Og det blir nok ikke enklere med tiden å stå for et annet syn på ekteskapet enn det majoriteten har, sier biskopen.

Snakke med alle

Preses Helga Byfuglien mener alle er tjent med å møte og lytte til andre med ulik oppfatning.

– Det utvider perspektivet, sier hun.

Det hender en sjelden gang at skoler ikke ser seg tjent med å ha en biskop på besøk, men presesen kan ikke si hva årsaken da bunner i.

– De aller fleste stedene har biskopene en god dialog med skolene, sier Byfuglien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter