Nyheter

Nekter å la andre kirkers homofili-syn bestemme

Frykt for det internasjonale, kirkelige samarbeidsklimaet må ikke hindre Den norske kirke i å la homofile gifte seg i kirken, mener Marianne H. Brekken.

Hun er medlem av Kirkemøtet, er Den norske kirkes medlem i Kirkenes Verdensråds sentralkomité – og nestleder i Åpen folkekirke, som arbeider for at homofile så snart som mulig skal få lov til å gifte seg i kirken.

LES MER: Verdens kirker stenger for homofile

Intens debatt innad i kirker

Homofilidebatten er intens innad i mange kirkesamfunn – og mellom kirker. Uenigheten går på kryss og tvers, ikke minst mellom kirkene i sør og øst, som gjerne har en mer tradisjonell bibeltolkning – og kirkene i Nord-Europa og Nord-Amerika.

Homofili-uenighet har stort konfliktpotensial og har i flere tilfeller ført til brudd i fellesskap mellom søsterkirker.

Benestad: – Frontkollisjon

– Hvis Den norske kirke vedtar en lære som frontkolliderer med Bibelens budskap om ekteskap, familie og barn, bør ingen undre seg over at Den norske kirke kommer i utakt med nesten alle andre kirkesamfunn, sa Øivind Benestad, talsmann for Levende Folkekirke og stiftelsen MorFarBarn, til Vårt Land fredag.

I et debattinnlegg torsdag skrev Anne Lise Søvde, daglig leder i den brede, felleskirkelige paraplyorganisasjonen Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme):

«Dersom Den norske kirke utformer en liturgi for å vie homofile, har kirken selv splittet seg fra store deler av den verdensomspennende kirke. Dette er trist å se.»

I forkant av Bispemøtets forrige hovedrunde om likekjønnede ekteskap, skrev en rekke ledere i norske kirkesamfunn og lutherske organisasjonsledere at ekteskapet mellom mann og kvinne «alltid har vært en felles kristen forståelse»:

LES MER: Roser biskopenes vigselsvedtak

– Brudd med det økumeniske fellesskap

«Et brudd med dette i form av en liturgi for samkjønnet vigsel i Den norske kirke vil derfor markere et brudd med det økumeniske fellesskapet og medføre et betydelig tilbakeslag både for det kirkelige enhetsarbeid i Norge og for Den norske kirkes forhold til det internasjonale, kirkelige fellesskapet», skrev blant andre den katolske biskopen Bernt Eidsvig, pinsevennlederen Sigmund T. Kristoffersen og baptistlederen Terje Aadne.

Brekken: Dialog er viktig

Marianne Brekken mener det er viktig «å være i dialog og åpen diskusjon med våre søsterkirker, både i Norge og internasjonalt».

– Økumenikk handler om å møtes, samtale og å gå fremover. Men god økumenikk kan ikke innebære at andre kirker ikke tillater at for eksempel Den norske kirke har interne diskusjoner og beveger seg i holdningen til homofilt samliv og likekjønnet ekteskap, sier hun.

Brekken, som er teologistudent, mener det er feilaktig å hevde at det finnes én, universell kristen ekteskapsforståelse.

VERDIDEBATT: Sammenligner vigselspolitikk med raseskillepolitikk

Ikke ett, men mange kirkesyn

– Faktum er at den verdensvide kirke ikke har ett syn på homofili eller én forståelse av ekteskap, familieliv og kvinners posisjon. Den globale kirke har mange ulike syn. Vi skal ikke lure oss selv og tro det enkelte påstår; nemlig at Kirkemøtet nå har valget mellom en økumenisk ekteskapsforståelse eller å gå vår egen vei, understreker Brekken.

Norges Kristne Råd samler de fleste kirkesamfunn i Norge. Generalsekretæren i rådet, metodistpresten Knut Refsdal, mener den kirkelige homofilidebatten er blitt mer nyansert og åpen i den senere tid. Hans erfaring er at det gjelder i norsk sammenheng og i mange andre land.

– En økumenisk verkebyll

– Det er ingen tvil om at homofilispørsmålet er en økumenisk verkebyll, og kommer til å være det i mange år fremover. Dette er en debatt som holdes varm i mange kirker, og endringer har blant annet skjedd i store kirkesamfunn som er viktige i økumenisk samarbeid, sier generalsekretær Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter