Klima

Nå skal miljøhumanistene vekkes

Hvorfor og hvordan skal Human-Etisk Forbund engasjere seg i klimakampen? Nå skal temaet opp til diskusjon.

Human-Etisk Forbund (HEF) i Oslo arrangerer i ukene som kommer tre temamøter om grønn tenkning og klimakrisen sett fra et humanistisk perspektiv.

– Tiden er moden, og vel så det, for at forbundet tar diskusjonen om hvordan vi skal forholde oss til klimakrisen, sier filosof Morten Fastvold, som er en av pådriverne bak møterekken.

HEFs landskonferanse i 2014 hadde humanisme og miljøkrisen som hovedtema, og Fastvold har skrevet en filosofisk utredning om temaet som det siste året har sirkulert internt.

LES OGSÅ: Utmeldte humanetikere etterlyser mer religionstoleranse

Tyst fra humanistene

Men utad har HEF vært lite synlige i miljøsaken. Fastvold forklarer det med at den tradisjonelle tankegangen har vært at om du er interessert i miljø, så blir du med i en miljøorganisasjon, mens HEF skal konsentrere seg om andre utfordringer.

– Men nå har krisen blitt for stor til at miljøorganisasjoner og miljøpartier kan takle den alene. Det sivile samfunn må mobiliseres i større grad, og da gjelder det også tros- og livssynssamfunn, sier Fastvold som håper onsdagens møte kan starte debatt om HEFs rolle fremover.

LES OGSÅ: Går til tverr-religiøs klimakamp

Ikke kritikk mot religionskritikk

Første møtet, som går av stabelen onsdag kveld, har fått tittelen «Verden går visst til helvete, men vi fikk da skilt kirke og stat!»

– Det er ikke ment som kritikk mot hvordan HEF har blitt drevet til nå. Religionskritikk, livssynspolitikk og seremonier har vært veldig riktige og viktige temaer å jobbe med. Men nye tider gir nye utfordringer, sier Fastvold som mener det er helt opplagt at en humanistisk organisasjon som HEF skal bry seg om miljøspørsmål.

LES OGSÅ: Human-Etisk Forbund fortsetter kampen mot statskirke

– Før kunne man fyre i peisen eller fly uten at det hadde noen nevneverdige, etiske konsekvenser for folk rundt deg. Nå har mange slike handlinger fått utilsiktede bivirkninger som de ikke hadde tidligere. I ytterste konsekvens kan miljøet forringes så mye at ufødte generasjoner får et dårligere livsgrunnlag enn det vi har. Da er ikke disse handlingene etiske nøytrale lenger, og man kan i vid forstand også koble det til menneskerettighetene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima