Nyheter

Muslimer og polyamorøse ønsker flerkoneri

Muslimsk trossamfunn eier nettside som snakker varmt om flergifte. – Polygamiske ekteskap mellom likeverdige parter bør anerkjennes, mener stiftelsen PolyNorge.

– Med flere kvinner enn menn i verden er polygami er det eneste alternativet for å kunne tilgodese kvinnens naturlige behov for sex og bli mor, er budskapet i artikkelen «Hvordan er det med polygami?» på sannislam.no. I stedet for å tillate at en mann har sex med flere kvinner utenfor ekteskapet, bør man heller — i tråd med islam — tillate polygami, skriver de.

Nettsiden gir ingen informasjon om hvem som står bak, men domenet eies av Anjuman-E-Hussaini, som er det første sjia­muslimske trossamfunnet i Norge. De holder i dag til i Oslo og fikk i fjor statsstøtte for 716 medlemmer.

– Fullstendig uakseptabelt

– Nettsiden driftes av noen ungdommer i trossamfunnet vårt. Ingen av dem har stillinger hos oss. De ønsket for noen år ­siden å opprette en nettside, men kunne ikke gjøre det som privatpersoner. Vi gav dem derfor lov til å sette den på vårt navn, sier styremedlem Abbas Aslam i Anjuman-E-Hussaini. Han hevder ingen i styret var klar over innholdet på nettstedet som ble opprettet i 2011.

– Vi tar avstand fra alt som strider mot norsk lov, og går ikke god for det som står på siden, sier Aslam, som sier at han skal be ungdommene fjerne teksten og overta domenet.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan: – Flerkoneri er ingen teologisk diskusjon

Må baseres på frivillighet

Flerkoneri er fullstendig uakseptabelt og har ingen plass i vårt samfunn, sier konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg til Vårt Land. I regjeringens nye handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, skal også flergifte til livs. (Se egen sak.)

– Ikke selvsagt at flergifte er uakseptabelt, mener Lynn Myrdal, leder i organisasjonen PolyNorge som ble stiftet i september i fjor.

– Selvfølgelig skal vi kjempe mot urett, men tvang og polygami har ikke nødvendigvis noe med hverandre å gjøre. Helt sentralt i polyamorøse flerforhold, er at det er basert på frivillighet, ærlighet, respekt og likeverd, sier Myrdal.

Burde tillates

Hun er selv er polyamorøs. Det betyr at man kan være glad i og ha flere kjærlighetsforhold samtidig, hvis alle parter i forholdene er enige. I Myrdals tilfelle innebærer dette at hun har hatt elskere parallelt med forholdet til mannen, og at han har en kjæreste i tillegg til henne.

– Flergifte burde tillates i ­Norge. Det er veldig synd at det mononormative samfunnet presser oss polyamorøse inn i monogame forhold, som jo er den eneste tillatte ekteskapsformen, mener hun.

LES OGSÅ: «Det var rart å bo hos den ene kona, mens mannen var med den andre», skriver Erling Rimehaug som opplevde flerkoneri på nært hold

Gulrøtter og poteter

Samtidig er hun tydelig på at en slik ordning, som alle andre rettigheter, vil kunne misbrukes, for eksempel i religiøse settinger.

– Polygami i en religiøs setting mener jeg er noe helt annet enn det vi fronter, sier Myrdal, og utdyper:

– I noen religioner handler polygami om den ene parts gudegitte rett til å ha flere koner, noe jeg mener per definisjon er undertrykkende. For meg personlig handler polygami om en identitet og et indre ønske og behov. Religiøst betinget polygami og polyamori blir som å snakke om gulrøtter og poteter, sier Myrdal.

LES MER: Dette sier ulike religioner om flerkoneri

Kan misbrukes

– Hvordan skille mellom «akseptable« og «ikke-akseptable» flerekteskap i loven?

– Forholdet må være basert på frivillighet og informert sam­tykke. Uten informasjon og kunnskap er ikke samtykke egentlig godt nok. Samtidig kan jo dessverre alle rettigheter misbrukes, sier hun, og understreker at det er ingen motsetning mellom å være religiøs og polyamorøs.
 – Det er jo som å være homofil og religiøs.

I Koranen finnes to vers som taler om flerkoneri. Det ene angir at det er mulig å inngå ekteskap med inntil fire koner. Det andre sier at konene skal behandles likt — og at dette er noe mannen vil slite med, ifølge teologistudenten og den norske konvertitten Maryam Trine Skogen.

– Vi kan se dette som en oppfordring til å begrense polygami, men ikke direkte forby det, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

LES MER: Hun bor i et land der flerkoneri er forbudt, men må dele mannen sin med en annen kvinne: Han er gift med begge.

Halal-elskerinne

Skogen ­mener versene må settes inn i en historisk kontekst: På den ­arabiske halvøy i år 630 etter Kristus var flerkoneri en vanlig praksis blant rike menn.

– Koranen oppfordrer ikke til å bruke kvinner til slikt, ­snarere tvert i mot. Ekteskapet fremstår som en sunn forordning for begge kjønn, med frihet til å skille seg for begge, skriver hun, og ­understreker at poly­gami ikke har noe for seg i Norge 
i dag.

– Mange kvinner lever i dag med en kronisk bekymring over at mannen vil ta seg en halal-­elskerinne med eller uten hennes kjennskap til det.

Et motefenomen

Vårt Land skrev i januar at nesten 2.000 norske muslimer har krysset av for at de «godtar» eller «kan kanskje akseptere» polygami på en muslimsk datingside. Religionsforskere var ikke overrasket.

– Det er et motefenomen blant små, muslimske ungdomsmiljøer i Norge å vise en positiv holdning til flerkoneri, sa religionsforsker og historiker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo. Hun pekte på at det først og fremst er bokstavtro salafi-muslimer som fronter denne type holdninger i Norge, men at relativt få norske muslimer forsvarer polygami.

LES MER: Slik vil Sylvi Listhaug stanse flerkoneri

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter