Religion

Muslimer blir mer religiøse

Muslimer i Danmark legger mer vekt på religion og religiøs praksis enn for ti år siden. – Det kan skyldes at islam er blitt mer synlig i det danske samfunnet, tror forsker.

Muslimer i Danmark ber hyppigere, og flere sier de har et strengt forhold til Koranen nå enn for ti år siden. Det viser en fersk meningsmåling utført for den danske avisen Jyllands-Posten av analysebyrået Wilke.

Målingen ses opp mot en lignende undersøkelse utført i 2006.

• 50 prosent svarer at de ber fem ganger om dagen eller mer. 37 prosent oppga det samme i 2006.

• 77 prosent mener Koranen skal følges fullt ut. I 2006 svarte 62 prosent det samme.

LES OGSÅ: Ønsker norske muslimer kartlagt

Undersøkelsen viser også at det nå er flere som mener at muslimske tenåringsjenter bør dekke seg til med slør.

– En stor økning på ganske kort tid, kommenterer professor i praktisk teologi, Ulla Schmidt, ved Universitet i Aarhus.

Mer synlig

generelt grunnlag sier Schmidt at denne typen endringer som regel skjer saktere enn Jyllandspostens undersøkelse tyder på.

– Hva kan årsakene være?

– Man kan jo spekulere på om det har å gjøre med at islam og muslimsk tro er blitt mer synlig i det danske samfunnet. Oppmerksomheten omkring det å leve i tråd med religionen sin og la det komme tydelig til uttrykk, har økt. Det har blitt mer legitimt å svare at man tar troen sin på alvor, svarer hun.

LES KOMMENTAREN: Fanatisk bønn?

Jyllandsposten har intervjuet religionssosiolog Brian Arly Jacobsen, som også synes funnene er overraskende. Han peker på etableringen av 20-30 nye moskeer de siste 10 årene som en mulig forklaring på utviklingen. Ulla Schmidt ser de nye moskeene i sammenheng med at islam er blitt mer synlig.

– I Danmark har det vært vanlig å ha moskeer i vanlige bygninger, mens de nye byggene er synlige nettopp som moskeer.

Endring i migrasjonen til Danmark kan også spille inn, mener Schmidt. Muslimer fra land som Afghanistan og Syria har en annen religiøs identitet enn de som kommer fra de palestinske områdene, som ofte er mer sekulære.

Hardere debatter

I meningsmålingen er det de unge som fremstår som mest religiøse, skriver Jyllandsposten. Imamen Fatih Alev sier til avisen at en hard retorikk mot islam og muslimer har gjort at særlig mange unge er blitt mer bevisste på sin tro. Få moskeer har dansktalende imamer, mens flere unge verken snakker eller forstår språket fra foreldrenes hjemland.

– Det betyr at de ikke føler seg dratt mot moskeene og i stedet risikerer å havne i klørne på radikaliserte grupper, sier han.

Schmidt ser ikke at funnene i seg selv peker i retning av mer ekstremisme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Men det offentlige ordskiftet i Danmark er nok mer polarisert enn i Norge, sier hun.

Undersøkelsen har da også utløst debatt. Søren Espersend, nestleder i det innvandringskritiske Dansk Folkeparti, skrev søndag på Twitter:

«JP oplyser søndag, at 77 procent af danske muslimer mener, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud. Føj, da...!»

Identitetsbygging

Den polariserte debatten i Danmark kan også ses i sammenheng med forholdet mellom det offentlige og trossamfunnene, mener Schmidt. I Danmark har man vært mer opptatt av ikke å gi økonomisk støtte til trossamfunn enn i Norge.

– Det norske systemet er nok mer egnet til å få trossamfunn til å spille på lag med det offentlige, sier hun.

Schmidt synes det er et interessant funn at det er de unge som særlig fremstår som religiøse. Hun mener tendensen er motsatt av det en ser blant den yngre generasjonen i kirken, og peker på det som kan synes som en generell tendens i Europa: At andregenerasjons innvandrere er mer bevisst på bakgrunn, og i større grad knytter identiteten sin til religion enn det foreldrene gjør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion