Nyheter

Møter hat med doughnut-humor

Muslimer i Storbritannia sprer rykter på internett om at doughnuts er haram, som svar på hatkriminalitet.

«Noen må starte et rykte om at muslimer ikke kan spise doughnuts!» skrev Abdul Mufeez Shaheed fra Fiji på nettsamfunnet Twitter i 2015.

Muslimer på sosiale medier fulgte raskt oppfordringen og begynte å skrive om religionens intense forakt for bakverket. Den amerikanske journalisten Murtaza Hussain gjentok oppfordringen omkring et år senere, til sine drøyt 60.000 følgere.

Både Shaheed og Hussain ville nemlig se om det «...kanskje ville få folk til å begynne å etterlate doughnuts utenfor moskeen.»

Spøken henviser til en rekke episoder der muslimer har funnet grisehoder utenfor moskeer. Griser regnes som urene dyr i islam, og for muslimer er det forbudt å røre ved dem og ved svinekjøtt. Med grisehodene forsøker man å sjikanere muslimer.

Har også skjedd i Norge

Også norske moskeer er blitt utsatt for flere hatangrep av denne typen.

I 2012 ble et grisehode funnet utenfor moskeen Masjid al-Noor i Festningsgata i Kristiansand, med en islamofobisk beskjed på en plakat ved siden av. Året etter gjorde naboer samme funn på trappen til moskeen Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat på Grønland i Oslo.

Også i Malaysia, der muslimer utgjør et stort flertall av befolkningen, ble flere grisehoder etterlatt utenfor moskeer i 2012.

Om spøken om at «doughnuts er haram» har ført til at islamofobe personer faktisk har lagt igjen det søte, amerikanske bakverket utenfor moskeer, vites ikke. Imidlertid skal flere personer ha falt for spøken og blitt fristet til å spørre hvorfor smultringer er forbudt for muslimer.

LES MER: Grisehode plassert i moské

Humor er i orden

Imam Akmal Ali ved Masjid al-Noor i Kristiansand er ukjent med fenomenet når Vårt Land kontakter ham mandag.

– Kanskje de vil vekke noen tanker om at muslimer er vanlige mennesker, som ikke blir provosert av bagateller, foreslår han.

Han anerkjenner at mennesker innad i en gruppe som føler seg forfulgt og stigmatisert vil reagere forskjellig på humoren, men mener det ikke vil skape et stort problem.

– Humor er i orden blant de fleste muslimer, så lenge man holder seg unna fornærmelser og vanærelser.

En herlig reaksjon

Sven Svebak, professor emeritus ved NTNU og kjent som humorforsker, ler godt når han får høre om tiltaket.

– Det er en herlig reaksjon, som vrir perspektivet på en slik episode. Man går fra provokasjon til forsoning, løfter blikket, og sparer seg selv for stressreaksjoner.

Han mener det går til essensen av hva humor handler om.

– Humor er til for å mestre det daglige liv. Alle stigmatiserte grupper har denne typen prosesser.

Svebak slår også ned på synet på muslimer som humorløse.

– For noen år siden fikk jeg spørsmål om muslimer kan spøke om presteskapet sitt. Jeg ba journalisten ringe opp igjen, snakket med en kollega i England, og fikk beskjed om å bruke søkeordet «Nasreddin». Da haglet det inn med vitser om mullaher og imamer som gjorde feil og tabbet seg ut, ler han.

Nasreddin var en satiriker som levde i Tyrkia på 1300-tallet, og dukker opp i en rekke vitser og anekdoter i den islamske verden.

LES MER: Tør ikke spøke med islam

Ville ledd av doughnuts

Hendelsen i 2012 ble politianmeldt, og gjerningsmannen ble to ganger dømt av tingretten i Kristiansand til å betale bøter for plasseringen av grisehodet, som ble regnet som plagsom og hensynsløs adferd. Begge gangene valgte lagmannsretten å oppheve dommen grunnet saksbehandlingsfeil.

Om han kom til moskeen en morgen og fant en kasse doughnuts på trappen, ville reaksjonen til Akmal Ali imidlertid vært en annen.

– Vi ville bare ledd av det, sier han.

– Vi muslimer har noen forbud, og ett av dem er svin. Men doughnuts er definitivt ikke noe problem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter