Nyheter

Mørkerøde og grønne partier gir Ap-sjokk

Miljøpartiet og Rødt tapper Ap så sterkt at det bidrar til krisetallene på ny gallup. Ap raser til 25-tallet – og småpartier kan spolere regjeringsmakt.

På målingen som Norstat har gjort for Vårt Land går Ap tilbake hele 5 prosentpoeng siden forrige undersøkelse i juni. Bakgrunnstallene avslører et at det er «sofapartiet», partiene til venstre og Miljøpartiet De Grønne (MDG) som nå truer Aps valgspurt. Lekkasjen til høyrepartier er minimal.

– Gallupene så langt i valgkampen viser nå et klart mønster: Lojaliteten blant Ap-velgerne fra forrige valg er lav og lekkasjene er store til partier som ligger Ap nært. Det kan bli svært vanskelig å vinne dem tilbake, sier valgforsker Bernt Aardal.

BERIT AALBORG: «Ap kan tape valget, men vinne flertall»

Tapper titusener fra Ap

Han har gjennomgått Vårt Lands siste måling før valgdagen. Og selv om bakgrunnstall alltid er usikre, er det tendenser som kan bli dramatiske for Ap maktkampen.

– Ap holder stillingen overfor regjeringspartiene. Men når partiet nå plutselig taper store velgergrupper til MDG og Rødt, er blir lekkasjene krevende å håndtere. Ap har nemlig ingen fiende å skremme med. Vi har sett det samme overfor Sp – Ap har hatt vanskelig for å håndtere konkurransen fra Sp, påpeker Aardal.

Velgerflukten til Sp er riktignok blitt mindre siden juni. Men nær 60.000 Ap-velgere befinner seg nå i MDG og Rødt – de rapper rundt 30.000 hver i følge Norstat-tallene.

LES OGSÅ: Forrige gallupanalyse – KrF med kurs for valgkatastrofe

###

Sperredrama

MDG ligger solid over sperregrensen med 5,2 prosent. Partiet har aldri før blitt målt så høyt på Vårt Lands måling. Også rødt setter rekord med hele 3,8 prosent. Da mangler det ikke mange tusen stemmer før de er over sperregrensen.

Men dette skaper også drama på venstresiden – og i maktkampen mot de borgerlige. For dersom Rødt tapper Ap for titusener av velgere, men likevel blir liggende rett under sperregrensen, så kan antall mandater for venstresiden bli færre enn stemmestyrken tilsier.

– For Ap er denne spredningen av stemmer på flere små partier farlig i mandatkampen. Tar man hensyn til feilmarginene, kan alle de små partiene havne under sperregrensen. Det gjelder også SV. Et selvstendig poeng er at alle de tre miljøpartiene kan være utsatt, bemerker Aardal.

LES OGSÅ: KrF-stoppordre om samarbeidsdebatt

Rødt halleluja

Men nettopp sperregrensen akter leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, å bryte. Noen tusen ekstra stemmer kan være innen rekkevidde:

– Halleluja! Jeg kan ikke si annet om noteringen på 3,8. Veksten handler om kampen vår mot velferdsprofitører og en sosial dumping som er i ferd med å ødelegge hele bransjer i arbeidslivet. Vi oppleves å stå opp for det retningsvalget som Jonas Gahr Støre bare snakker om, sier Moxnes.

– Men kan ikke Rødt nå svekke Ap så mye at rødgrønne taper kampen om et skifte?

– Nei, Rødt er selve nøkkelen til et slikt skifte. Kommer vi over sperregrensen og får 7-8 mandater, så kan sosialdemokrater som er røde i hjertet sikre at de får en rødere politikk.

LES OGSÅ: Grønn kamp blir lett til avmakt – analyse om Miljøpartiet

###

Aps muskler

Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, poengterer at «et stort Ap er helt avgjørende» for å få dyttet de blå ut fra regjeringskontorene:

– Målet er jo at venstresiden styrker seg – og høyresiden svekkes. Men vi tar tallene i målingen med det største alvor. Ap vil vektlegge at det er helheten, ikke småpartienes enkeltsaker, som er avgjørende. Det handler om en arbeidsmiljølov som ikke må svekkes og flere lærere i skolen, sier Stenseng og fortsetter:

– Når nær en million velgere nå er usikre, så vet vi at mange av dem har stemt Arbeiderpartiet. Kampviljen vår er stor for å hente disse inn igjen, svarer Stenseng.

LES OGSÅ: Tøffere kamp om kristenvelgere i vest

Sentrum i skvis

Etter langvarig svak ferd mot sperregrensen vokser nå KrF med 0,9 prosentpoeng. Selv om KrF igjen øker andelen lojale velgere fra 2013, påpeker valgforsker Aardal at KrF er det partiet med størst andel usikre velgere.

Han tror det skyldes usikkerhet om regjeringsspørsmålet. Venstre er fortsatt godt under sperregrensen.

– I valgkampens sluttfase vil regjeringsspørsmålet dukke opp igjen og igjen. Der er KrF og Venstre i en skvis. Partiene risikerer ofte å bli klistret til Frp og Sylvi Listhaugs tur til Rinkeby kan fyre opp bålet, sier Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter