Politikk

Moralbrigade skal skjerpe disiplinen

Befolkningen i Afrikas mest folkerike land må forberede seg på en kraftig opp­strammer hvis de kaster papir på gaten eller opptrer udisiplinert i køen på bussholdeplassen.

Bilde 1 av 2

Nigerias president Muhammed Buhari har kjørt en beinhard kampanje mot korrupsjon siden han vant valget i fjor vår. I sommer hevdet informasjonsminister Lai Mohammed at myndighetene har beslaglagt verdier for rundt 85 milliarder kroner som følge av den intensiverte korrupsjonsjakten.

Kaotisk land

Nigeria med sine 140 millioner innbyggere regnes blant de mest lovløse, korrupte og kaotiske landene i Afrika. Nå skal kampen mot det som beskrives som voksende umoral og mangel på disiplin, intensiveres helt ned på grasrotnivå.

LES OGSÅ: Avisene dropper navn på afrikanere

Gammel kampanje

– Mange nigerianere er bekymret for verdimessig forfall, utbredt mangel på disiplin, synkende integritet og dårlig arbeidsmoral, sa ­informasjonsministeren da han tidligere i år luftet planer for å revitalisere en kampanje fra 1980-tallet med «krig mot manglende disiplin».

Det var Nigerias nåværende demokratisk valgte president, Muhammed Buhari, som i 1984 først etablerte en «moralbrigade» for å supplere politiet i kampen for å opprettholde offentlig orden og bedre den moralske standarden i samfunnet. Buhari var den gang en beinhard general som hadde tatt makten i et militærkupp, og et uttalt mål var å skape orden etter mangeårig sivilt vanstyre.

For nigerianere med noen år på baken vekker relanseringen av «moralbrigaden» War Against Indiscipline (WAI) blandede følelser. Det ble slått ned på alt fra hverdagskorrupsjon til for sent oppmøte på jobb eller manglende køkultur på busstoppet. Offentlig pisking og tvungne «froskehopp» på stedet var blant straffereaksjonene, mens folk ­risikerte å bli sendt i fengsel for ulovligheter som eksamensjuks.

LES OGSÅ: Hver femte kvinne på flukt ble voldtatt under borgerkrigen i Sør-Sudan

Nytt navn

Da regjeringen ­relanserte moralkampanjen sist uke, var den omdøpt til Change Begins With Me (CBWM) Brigade (Forandring begynner med meg). Direktør Garba Abari i National Orientation Agency (NOA) kunne stolt presentere kampanjen foran en styrke av frivillige iført skarpt grønne, militærlignende uniformer.

Han understreket at den ubetalte brigaden også vil kunne skaffe uvurderlig sivil etterretning, «i en tid preget av usikkerhet, vold, kidnapping og andre former for sosial umoral».

Respekt for autoriteter

Som da Buhari etablerte WAI-brigaden under militærstyret for drøye 30 år siden, skal kampanjen «bekjempe mangel på disiplin og uryddig oppførsel både i den offentlige og private sfære, ulydighet mot trafikkregler og forskrifter, mangel på respekt for innsatte autoriteter, forsøpling, bestikkelser, korrupsjon og annet sosialt forfall», ifølge Abari.

LES OGSÅ: Dette er problemene som tynger Nigerias president

Ikke islamist

President ­Buhari er muslim, men avviser klart at han har noen radikal islamistisk­ agenda for Nigeria, der befolkningen er delt rundt 50/50 i kristne­ og muslimer.

Buhari viderefører sin kristne forgjenger Goodluck Jonathans klappjakt på den ultravoldelige, islamistiske grupperingen Boko Haram, men vil også rydde opp i det han i en fjernsynsoverført appell i fjor høst betegnet som «lovløse vaner i befolkningen».

Da understreket presidenten at endringene må skje nedenfra: I hjemmene, på arbeidsplassen, i skolen, i trafikken, på bussholdeplasser og overalt ellers hvor det foregår «uregjerlig opptreden».

LES OGSÅ: Vil knuse sju myter om ulikhet

Ulike syn

En kommentarartikkel i den nigerianske avisen The Sun lovpriser kampanjen som ledd i en helt nødvendig kulturell og moralsk nyorientering hvis landet skal kunne oppnå økonomisk suksess på linje med land som Kina og Brasil.

En annen kommentator, Omotayo Yusuf, kaller det hele et feilslått PR-triks for å få oppmerksomheten bort fra landets mer dramatiske og strukturelle problemer, inklusive korrupsjon i eliten rundt makthaverne. Hun spør retorisk om en moralbrigade er det som skal til for å få bedre arbeidsmoral blant offentlig ansatte som ikke har fått lønn på seks måneder.

SE DIREKTE FRA ARENDALSUKA TORSDAG:

• Klokken 18: Hvem blir overhørt og hvorfor? Sjefredaktør Åshild Mathisen i debatt

• Klokken 20: Tidligere Jesus-soldat Rut Helen Gjævert deltar i religionsdebatten fra Arendalsuka

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk