Nyheter

Mistenker gallup er Stålsett-kampanje

En undersøkelse i regi av Åpen folkekirke blir betraktet som en skjult kampanje for Sturla Stålsett som Oslo-biskop.

Tre menn har tatt initiativet til en undersøkelse foran valget av ny biskop i Oslo: Åge Petter Christiansen, hodejeger og tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Børre Arnøy, prest og seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon og Sindre Tollefsen, kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender.

De tre har sendt ut en e-post til folk de kjenner med oppfordring til å betale 200 kroner for å finansiere en undersøkelse som Respons analyse har gjennomført.

– Ikke upartisk

Øystein ­Magelssen vil ikke støtte kronerullingen. Han er general­sekretær i Norges KFUK-KFUM og tidligere prost i Drammen og i Hallingdal.

– De utgir seg for å ha upartiske og objektive hensyn, men jeg synes det er vanskelig å forstå dette som noe annet enn en kampanje for én av kandidatene, sier Magelssen.

– For hvem?

– Sturla Stålsett.

Samfunnsdebatt

«Vi mener­ det er viktig at biskoper er kjente­ personer i offentligheten, og ­ønsker å sjekke om noen er det nå. Kirken trenger biskoper som er aktive i den samfunnsdebatten, og det blir man hvis man er kjent i nasjonale redaksjoner, og behersker medierollen godt», skriver de tre som har tatt initiativet til undersøkelsen.

– Hvorfor mistenker du at ­gallupen er en tildekt kampanje for Stålsett, Magelssen?

– Når man ser på kvintetten av bispekandidater i Oslo, er det­ ­liten tvil om at Stålsett er den mest kjente. Det kan være en styrke ved hans kandidatur. Men hvorfor kan de ikke si det rett ut? Jeg har mer sans for tydelige støtteerklæringer og real offentlig argumentasjon, sier Magelssen.

Sin fars sønn

Stålsett er kjent fra tiden som generalsekretær i Kirkens Bymisjon, som leder av utvalget som leverte utredningen om det livssynsåpne samfunn og som samfunnsdebattant.

Magelssen peker også på at Sturla Stålsett er kjent gjennom sin far som var biskop i Oslo fra 1998 til 2005. At han fra før er kjent utenfor kirkelige kretser, diskvalifiserer ham ikke som ­biskop, understreker Magelssen.

– Men at en kandidat er kjent fra før er ikke avgjørende for å være en god biskop, legger han 
til.

Ikke skjult

Sturla Stålsett har vært leder av Åpen folkekirke (ÅF). «Undersøkelsen gjøres som en aktivitet i Åpen Folkekirke», skriver initiativtakerne i e-posten de har sendt til folk som kan tenkes å være med på dugnaden. Gard Realf Sandaker-Nielsen ­bekrefter at ÅF offisielt står bak.

– Jeg har ikke godkjent noen mail til eventuelle støttespillere­. Vi støtter undersøkelsen mot at de har klart å få finansiering. Åpen folkekirke har ikke penger til slikt, sier Sandaker-Nielsen.

Han avviser at undersøkelsen er en skjult kampanje for Sturla Stålsett.

– Ingen har spurt om hvem av de fem kandidatene i Oslo, som er mest kjent. Dette er en nasjonal undersøkelse om folk flest kjenner navnet på en biskop, sier han.

Bispenavn

Gallupen er ett eneste spørsmål som et representativt utvalg av befolkningen har fått: «Kjenner du navnet på noen norske biskoper?»

Åge Petter Christiansen vil først ikke la Vårt Land få vite spørsmålet, men sender det etter at Sandaker-Nielsen har snakket med ham. Christiansen ringer også tilbake og understreker at initiativtakerne ikke ville ha ­fokus på enkelte kandidater.

– Det ville blitt en debatt som vi ikke ville initiere. Vår tanke var at dersom man mener at ­biskopene skal være synlige, har de en jobb å gjøre. Det må kirkeledelsen drøfte, sier Christiansen og viser til undersøkelsens resultat.

– Er det ikke uheldig for den debatten at det blir oppfattet som at dette er en skjult kampanje for Stålsett?

– Ville vi ført en skjult kampanje, hadde vi ikke sendt ut ­e-post om kronerulling. Da hadde vi jobbet annerledes. Vi vil ha en åpen debatt, sier Åge Petter Christiansen.

Ingen kampanje

Risikerer ikke Åpen folkekirke en konflikt innad hvis det ser ut som om de indirekte støtter én kandidat? Spørsmålet går til Gard Realf Sandaker-Nielsen.

– Åpen folkekirke har ingen kandidat til bispevalget i Oslo, og jeg er dessuten leder av Oslo ­bispedømmeråd. Dette er et uaktuelt spørsmål fra Vårt Lands side, et forsøk på å konstruere en problemstilling som ikke finnes. Fra Åpen folkekirkes side er dette ingen kampanje for noen som helst. Denne lille undersøkelsen dreier seg om hvilke biskoper er synlige og hvem folk kjenner til, svarer Sandaker-Nielsen.

Synlige biskoper

Når han sender over resultatet av ­undersøkelsen, svarer han samtidig skriftlig på hvorfor undersøkelsens spørsmål er viktig.

«Det er viktig at biskopene er synlige i samfunnsdebatten. Det er kanskje den viktigste stemmen kirken har i offentligheten. Jeg ­ønsker meg synligere biskoper, som ­hever stemmen og som klarer å enga­sjere folk med budskapet om Jesus som vår frelser, og som formidler av at kirken­
er åpen for alle som ønsker å høre til. At 80 prosent av de yngste i under­søkelsen ikke kjenner noen biskoper er et dårlig tegn for framtida», skriver han.

‘Din biskop’

Da Vårt Land i 2012 ­undersøkte om kirkens medlemmer kjenner biskopen i sitt bispedømme, svarte én av tre at de kjente «sin» ­biskop. Fire av fem syntes ikke spørsmålet var viktig.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter