Kirke

Misjonsforsamlinger blir kirker

Flere bedehusforsamlinger skifter navn. De blir kirker med pastor, og arrangerer gudstjeneste i stedet for møte.

Dette er en del av en bred trend der frimenigheter og organisasjoner blir stadig mer «kirkelige».

– Navneendringen har først og fremst en kommunikativ side. «Kirke» kommuniserer bedre hva vi driver med, og «guds
tjeneste» er et mer åpent ord enn «møte», som kan signalisere noe litt mer internt for de spesielt­ ­interesserte, sier Ole Kristian Sameien til Vårt Land.

Søndag vedtok årsmøtet i NLM Hamar misjonsforsamling ­enstemmig å skifte navn til 
NLM Hamarkirken.

LES OGSÅ: Bedehus og folkekirke nærmer seg hverandre

Nærmer seg

Teologen Robert Lilleaasen har i en doktorgradsavhandling konkludert med at bedehus og folkekirke nærmer seg hver­andre.

– Menigheter i Den norske­ kirke­ blir stadig friere i formen.­ På bedehuset blir rammene fastere. Det har et skjedd en rekke endringer i Den norske kirke med ny liturgireform og tros-opplæringsreformen. Bede­husene har på sin side utviklet­ det vi kan kalle fullverdige ­menighetstilbud. Det gjør at ­begge satser massivt på kjernemenigheten, sa Lilleaasen til 
Vårt Land i fjor høst.

– Vi har hatt et langt navn som var lite brukt i dagligtale. Vi ­ønsker at det nye, offisielle navnet skal ha NLM med, men på folkemunne vil vi nok bli kalt Hamarkirken, sier Sameien som også har fått «godkjent» pastor-tittelen i tillegg til betegnelsen forsamlingsleder.

LES OGSÅ: Vil at Normisjon blir kirke

Naturlig

Samme dag som misjonsorganisasjonen arrangerte årsmøte på Hamar, vedtok årsmøtet i Salem misjonsforsamling Bergen nytt navn: Salem misjonskirke NLM Bergen.

– Vi ønsket å vise vår tilknytning til NLM og at misjon ligger i vår identitet. Dessuten vil vi ha et navn som kommuniserer klart hva vi driver med, sier pastor Christian Lilleheim til NLMs nettavis, Utsyn.

Han mener at det å ha ta inn «kirke» i navnet er naturlig ut fra den virksomheten Misjonssambandets forsamlinger har:

– Ifølge vår bekjennelse er vi per definisjon en kirke: Vi forkynner Guds ord og forvalter sakramentene. I Salem har vi dåp, konfirmasjon og har velsignet ekteskap. Vi vil kommunisere at vi er et åndelig hjem, og ikke er supplement til en kirke. Samtidig vil det fremdeles være fullt mulig å være medlem i et annet trossamfunn og i Salem, sier pastoren i Salem misjonskirke i Bergen.

Norsk Luthersk Misjonssamband er en selvstendig organisasjon der de aller fleste har hatt og har formell kirketilhørighet i Den norske kirke. De siste tiårene har NLM og andre lutherske organisasjoner mer og mer bygd opp en parallellstruktur med stort sett de samme tilbud som en lokal folkekirkemenighet har.

Pastor Ole Kristian Sameien i NLM Hamarkirken er også styreleder i NLM trossamfunn. Han understreker overfor Vårt Land at han skiller mellom disse to rollene.

Han sier bakgrunnen for endringen av språkbruk på Hamar er at det over tid har vokst fram et ønske om å være litt tydeligere på hva denne forsamlingen egentlig er.

LES OGSÅ: Trenger du et alternativ til Den norske kirke? Her er oversikten

«Full pakke»

– Mange opplever dette som sin menighet, sin kirke. Kirke handler om at vi tilbyr «full pakke», vi er et multigenerasjonsfellesskap med sakramentsforvaltning og trosopplæringsplan. Nå er vi blitt mer frimodige med å bruke menighetsterminologi. Navnebyttet er mer en respons på hvordan folk allerede forholder seg til fellesskapet enn en direkte endring.

– Tror du mange andre forsamlinger i NLM vil gjøre som dere; skifte navn til kirke?

– Jeg vil bli overrasket dersom det ikke skjer. I tillegg til Salem Bergen er det allerede etablert to fellesskap som bruker «kirke» i navnet sitt: NLM Follokirken i Ski og NLM Lillokirken i Oslo, svarer Ole Kristian Sameien.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke