Nyheter

Misjonsforening ga bedehus til baptistmenighet

Bedehus på Otta blir baptistkirke. – Ville ha vært utenkelig i min barndom, sier pastoren. – Ikke uproblematisk å gi bort bedehuset, mener Normisjon.

Bilde 1 av 2

Den lokale Normisjons-foreningen på Otta valgte å gi bort bedehuset sitt «Eben Eser» til den lokale baptistmenigheten for at Guds ord fremdeles kan forkynnes der. Verdien på bedehuset skal ligge et sted mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

– Baptistkirken overtar kun lånet på 200.000 kroner - fordi Normisjons-foreningen vil at huset skal fortsette som et bedehus, og baptistene forkynner Guds ord, sier en overlykkelig Ulf Magne Løvdahl, pastor i Sel Baptistmenighet på Otta, til KPK.

Liten aktivitet

Lånet som menigheten overtar utgjør dermed ikke mer enn 10 prosent av den anslåtte verdien på eiendommen.

Det har ikke lykkes KPK å komme i kontakt med Normisjons-foreningen på Otta, men baptistpastoren forteller at foreningen ikke har hatt så mye aktivitet på bedehuset de siste årene. Bedehus har stort sett vært leid ut og benyttet som frivillighetssentral.

– Det har vært noen møter en gang iblant, men ingen fast virksomhet, forteller Løvdahl.

– Ikke helt uproblematisk

Medie- og markedssjef i Normisjon, Ole Martin Rudstaden, sier til KPK at det er veldig gledelig at baptistmenigheten på Otta har fått et lokale å være i.

Samtidig er det ikke helt uproblematisk for oss at eiendom blir gitt bort, men vi håper og tror at dette blir til velsignelse for Otta, sier Rudstaden til KPK.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på denne problematikken, men sier at den generelle opplevelsen i Normisjon er at det er veldig stor variasjon fra sted til sted hvor godt besøkt en forening er.

– Det er en kjent sak at foreninger legges ned og bedehus selges, men det er samtidig mange, mange eksempler på foreninger og fellesskap som når bredt ut i sitt nærmiljø, sier han.

LES REPORTASJE OG SE VIDEO: En gang var det på Søreide bedehus hele bygda møttes. Nå er det solgt.

Trengte mer plass

Baptistkirken på Otta har over tid sett behovet for mer plass og har hatt ulike tanker og ideer omkring dette.

– Vi tenkte på muligheten for å bygge om den kirken vi hadde og kanskje bygge noen leiligheter over møtelokalet for å finansiere prosjektet. Det har vært flere tanker, men man har ikke kommet videre med det, forteller Løvdahl.

Baptistkirken teller om lag 40 døpte medlemmer, i tillegg til barn og unge. Menighetens økonomi har heller ikke vært så sterk at man kunne kjøpe eller bygge noe nytt.

– Gleden var derfor stor da Normisjon tilbød menigheten å overta deres lokale, som har plass til dobbelt så mange mennesker i salen, og har flere andre rom til menighetens arbeid, sier Løvdahl.

LES OGSÅ: Frykter bedehuskulturarv kan bli glemt

Økumenisk utvikling

Han mener at gaven vitner om svakere skillelinjer mellom de ulike konfesjonene innenfor kristenheten i Norge.

– I tidligere tider har det vært et skarpere skille. I min oppvekst var det helt utenkelig at en så stor gave kunne bli gitt på tvers av kirkesamfunnene. Det sier litt om utviklingen. Vi ser at vi tilber den samme frelser og Herre og at det er viktigere enn noe annet, sier han.

Løvdahl opplevde selv som ungdom i Tvedestrand at styret på indremisjonsbedehuset bestemte at han som baptist ikke kunne bli med på deres møter. Frykten var at han kunne påvirke de andre ungdommene til å bli baptister.

– Det forteller om en tid som jeg håper er forbi. Det er i alle fall ikke det som preger Normisjon på Otta i Gudbrandsdalen. Der har man en helt annen holdning, sier pastoren.

Det norske baptistsamfunn fikk i fjor offentlig støtte for nesten 10.300 medlemmer, fordelt på litt under 100 menigheter.

LES MER: «Bedehuset nærmer seg kultstatus», skriver Åshild Mathisen

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter