Nyheter

Misjonsforbundet er blitt Misjonskirken

132 år med «Det Norske Misjonsforbund» er forbi. – Vi ønsker å framstå tydeligere som et kirkesamfunn, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid i Misjonskirken Norge.

– Denne navneendringen vil gå inn i kirkehistorien. Kanskje ikke som en stor hendelse, men det er likevel en milepæl. Det er ikke ofte et kirkesamfunn endrer navn, sier Øyvind Haraldseid

Han er generalsekretær i det som nå heter Misjonskirken Norge. For første gang siden Det Norske Misjonsforbund ble stiftet i 1884, endres nå navnet. Barne- og ungdomsorganisasjonen Misjonsforbundet UNG endrer samtidig navn til Misjonskirken UNG. Speiderarbeidet heter heretter Misjonskirken Speiderkorps (MSK).

– Begrunnelsen for navneendringen er at vi tydeligere ønsker å framstå som et kirkesamfunn i Norge. Det er et ønske om å bli forstått som det vi faktisk er, sier Haraldseid.

Fredag ble navnendringen offisielt innført og ble høytidelig markert med foredrag og marsipankake med den nye logoen. Flere gjester var invitert, blant annet tidligere generalsekretær i Misjonforbundet, Bjørn Øyvind Fjeld, og Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

LES OGSÅ: Misjonsselskapet frykter korrupt samarbeidspartner

En lang prosess

Det har lenge vært snakket om å endre navn i Misjonsforbundet. Allerede i 2002 var saken oppe i generalforsamlingen, men ble den gang nedstemt.

– Den gang var det ikke satt en agenda på et navn. Det var mange forslag, og flere toneangivende ledere og forkynnere i Misjonsforbundet hadde ulike tanker om hvordan en navneendring skulle være. Det skapte en opplevelse av at vi må beholde navnet vi har, sier Haraldseid.

I 2008 hadde organisasjonen et kommunikasjonsprosjekt og fikk hjelp av kommunikasjonsbyrået Dale+Bang som stilte spørsmål ved om navnet kommuniserer hva Misjonsforbundet egentlig er.

– Vi fikk beskjed om at navnet vårt ikke kommuniserer godt og at det heller burde hete noe som for eksempel Misjonskirken. Det var der ideen ble sådd, sier Haraldseid.

Møtte liten motstand

Hovedstyret tok senere opp saken og fikk mandat av generalforsamlingen i 2014 til å utarbeide et navneendringsforslag til generalforsamlingen i 2016.

– Det kom ingen negative tilbakemeldinger i 2014, og det kunne nesten vært vedtatt da, men vi synes det var fornuftig å forankre det enda bredere og først gjøre det endelige vedtaket i år, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Misjonsfolk hyllet «norsk» samarbeidsmodell

Under generalforsamlingen 7. mai møtte det nye navneforslaget svært liten motstand. Et overveldende flertall gikk da inn for å endre navnet til Misjonskirken Norge. Under landsmøtet til Misjonsforbundet UNG nå i sommer ble det også vedtatt å endre navn.

Et kirkesamfunn

Generalsekretæren er tydelig på at teologien og ekklesiologien vil være den samme og fokuset på misjon skal være like stort med det nye navnet. Misjonskirken Norge er det eneste navnet som har vært aktuelt.

– Vi ønsker ikke å skifte ut misjon som et sentralt begrep. Misjon er viktig for oss, og det skal det fortsatt være, sier han og viser til at kirkesamfunnet har vokst med over tusen flere medlemmer i perioden 2010-2015.

Daglig leder i UNG, Svein Aksel Nakkestad syntes det er gledelig å kunne endre navn sammen med Misjonsforbundet.

– Vi har byttet navn før, men det er første gang vi bytter navn sammen, sier Nakkestad som vektlegger at Misjonskirken UNG vil fortsette med å satse tungt på kvalitet i arbeidet blant unge.

Forvekslet med Misjonsselskapet

Det har også vært knyttet noen utfordringer til navnet Misjonsforbundet. Blant annet har Misjonsforbundet opplevd stadig å bli forvekslet med andre misjonsorganisasjoner, som for eksempel Det Norske Misjonsselsskap.

– Vi har vært et kirkesamfunn siden 1884, men vi har stadig opplevd ikke å bli forstått som det. Folk har også vært usikre på hvor de skal plassere oss i forhold til om vi er en organisasjon eller et kirkesamfunn, sier generalsekretæren.

Veldig mange av menighetene til Misjonsforbundet har allerede de siste årene gått fra å kalle seg misjonsmenigheter til misjonskirker.

– Linken mellom sentralt og lokalt blir bedre og tydeligere med det nye navnet. Vi tror det vil være til hjelp ikke minst i menighetsplantingen, avslutter Haraldseid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter