Nyheter

Misjonsfolk hyllet «norsk» samarbeidsmodell

Det er 15 år siden norske misjonsorganisasjoner organiserte seg sammen. Etterpå har lignende paraplyer oppstått i andre land.

– Et så bredt økumenisk samarbeid var ikke så vanlig for 15 år siden. De europeiske nettverkene fulgte med på hva som skjedde med Norme, og det ble kalt «den norske modellen».

Det sier Anne Karin Kristensen, som var første styreleder i Norme (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering). Paraplyorganisasjonen som ble etablert for 15 år siden, har 43 medlemsorganisasjoner fra et bredt spekter av kristne trosretninger.

Jubileet ble markert i Oslo under misjonskonferansen Link denne uken. Under feiringen ble det blant annet vist filmhilsener fra noen av Normes internasjonale samarbeidspartnere.

– Dere er et eksempel på hva man kan få til når man jobber sammen for å tjene kirkene i landet for misjon generelt. Takk for at dere er et godt eksempel, sier Jaume Llenas som er generalsekretær i den spanske Alianza Evangélica Españla.

LES OGSÅ: Norme ber Listhaug trekke forslagene – etterlyser barmhjertighet

Lang prosess mot dannelsen

Anne Karin Kristensen er tidligere leder i Norsk misjonsråd og var også med i forhandlingene som førte til at Norme ble etablert – etter en lang prosess. Samtalene startet i 1998 mellom Lausanne-bevegelsen i Norge, Den evangeliske allianse i Norge og Norsk misjonsråd.

– Det ble på dette tidspunktet spurt om disse nettverkene eller organisasjonene var i ferd med å miste visjonen for evangelisering blant folkeslagene, sier hun.

Kristensen forteller at hensikten med å begynne samtalene var å samle kreftene og få til et sted hvor folk kunne henvende seg for å få informasjon og svar på spørsmål om misjon og evangelisering. Hun har gått tilbake og kikket på referater fra samtalene for 15 år siden.

– Det ble sagt at Lausanne-bevegelsen var for opptatt av refleksjon, mens Den evangeliske alliansen var mer opptatt av handling. Derfor mente en at det var nødvendig med et nytt forum for felles verdensevangelisering. Og det ble til Norme, som skulle være opptatt av både refleksjon og handling, sier hun.

LES OGSÅ: Misjonskonferanse trodde på 1000 deltagere – 200 meldte seg på

– Helt avhengige av Guds under

Blant gratulantene var direktøren i Kirkerådet i Den norske kirke, Jens-Petter Johnsen. Den norske kirke var ikke med på laget da Norme ble stiftet og er ikke medlem i dag, men Johnsen hyllet jubilanten.

– Norme trengs for å være med å skape den evangeliske, misjonale kirke som både kirken og Norge trenger, sa han i sin hilsen.

– Det som kommer til å avgjøre kristendommens skjebne i Norge er at vi har kirker og trossamfunn i Norge som tror på Jesus Kristus og ønsker å bringe evangeliet videre. Vi er helt avhengige av Guds under for at evangeliet skal nå frem og fortsatt bli bevart i dette landet. Jeg håper Norme vil stå tydelig fram som en samlet og god røst og åndskraft for at evangeliet skal bringes ut, sa Johnsen.

Sammen om misjonsoppdraget

Daglig leder Anne Lise Søvde, som selv har bakgrunn fra De norske pinsemenigheters ytremisjon (PYM), fremhevet også at de ulike organisasjonene står samlet om det samme oppdraget.

– Her er folk fra over 40 ulike sammenhenger som står sammen om et misjonsoppdrag. Hvis det er noe vi har oppnådd disse 15 årene så er det å jobbe for enhet i misjonsbevegelsen, sier hun.

Søvde mener Norme er et viktig redskap for å samle ledere og løfte strategisk initiativ i misjon.

– Norme er også viktig for å samle informasjon om ulike trender og føre misjonsstatistikk som gjør at vi kan evaluere norsk misjon fra år til år, sier hun.

– Det er utrolig hva Norme klarer å gjøre og holde tak i. Jeg tror Norme har blitt velsignet på mange områder, sier Kristensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter