Nyheter

Misjonen tjente 25 millioner på brukte ting

Fjorårets overskudd i NLM gjenbruk utgjorde 60 prosent av den samlede omsetningen.

I løpet av ti år er 120 millioner kroner tilført Misjonssambandet gjennom organisasjonens bruktbutikker. I fjor var overskuddet 25 millioner.

– Det er i år ti år siden vår gjenbruksvirksomhet ble startet. Det begynte forsiktig med én butikk. Men i løpet av disse ti årene har det vært et samlet overskudd på rundt 120 millioner kroner som har gått til Misjonssambandets arbeid, sa leder i styret for NLM gjenbruk, Per Inge Søreng, da han overrakte en sjekk på 25 millioner kroner til Lars Gaute Jøssang, hovedstyreleder i Misjonssambandet (NLM).

Overrekkelsen skjedde i forbindelse med hovedstyremøtet i NLM i Oslo fredag. Overskuddet var på 60 prosent av den totale omsetningen på 42 millioner kroner.

– Helt fantastisk

NLM gjenbruk har nå 30 gjenbruksbutikker rundt om i landet. Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang karakteriserte NLM gjenbruk som et av de store eventyrene han har vært med på.

– Jeg var med på å si ja til starten i hovedstyret, under en del tvil, men det er helt fantastisk hva som er blitt ut av dette, sa Jøssang.

LES OGSÅ: Dropper å søke – misjonsungdom taper millioner

– De 1.300 frivillige medarbeiderne gjør en fantastisk innsats. Dette er penger som kommer NLMs arbeid, både her i Norge og ute på misjonsfeltene, til gode. Blant annet støtter vi bistands- og utviklingsarbeid på NLMs misjonsfelt og tre frivillighetssentraler i Norge, sier Bjarte Rydland, som har vært daglig leder av NLM gjenbruk siden juli i fjor.

– Lokalt engasjement er helt avgjørende

NLM gjenbruk er fortsatt i vekst. I løpet av 2015 åpnes det fire nye butikker. Først ute er Skien, der kjedens 31. butikk åpner 7. mai. I løpet av året er det også planlagt å åpne butikker på Askøy i Hordaland, Roa på Hadeland og Hillevåg i Stavanger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rydland forteller dessuten at et par av butikkene, Ørsta og Stord, er på flyttefot til bedre og mer sentrale lokaler i løpet av året.

– Det lokale engasjementet er helt avgjørende i utviklingen av butikkjeden, sier han.

Misjonssambandets butikkjede het fram til siste årsskifte Misjonssentralen gjenbruk AS. Nå er kjeden en avdeling i NLM og har derfor byttet navn til NLM gjenbruk.

LES OGSÅ: Misjonssambandet lager trossamfunn, men tror ikke på medlemsrush

– Miljøvennlig

Rydland mener gjenbruksbutikkene også betyr mye for miljøet, ved at levetiden og brukstiden til en rekke ting blir forlenget. Dermed minsker behovet for å produsere nytt, og avfallsmengden blir mindre, noe som er sentralt i norsk miljøpolitikk.

Den daglige lederen i NLM gjenbruk peker også på det fellesskapet butikkene innebærer for de frivillige medarbeiderne, som i hovedsak er pensjonister.

– Mange av dem uttrykker stor glede over å få være med. Både fordi man jobber med noe meningsfullt, bidrar til et bedre miljø og hjelper mennesker som virkelig trenger det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter