Nyheter

Misfornøyd med homofili-dialog

Tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet, Per Midteide, tar et oppgjør med dagens ledelse.

Hovedstyret i Det Norske Baptistsamfunn har invitert til «dialogmøter om homofili». Tidligere generalsekretær i Baptistforbundet, Per Midteide, er forundret over at resultatet av dialogen virker gitt på forhånd.

– I invitasjonen til samtalene står det klart: «Det norske baptistsamfunn forventer lojalitet overfor vedtatt praksis og uttalelser fra hovedstyret og landsmøtet». «Utgangspunktet for dialogmøtene er ikke å endre teologi.» Det er ganske diffust hva dette betyr, skriver Midteide i et debattinnlegg i dagens papirutgave av Vårt Land.

LES OGSÅ: Inviterer til dialogmøter om homofili

– Ett syn

For et par uker siden skrev Vårt Land om de kommende dialogmøtene. Utgangspunktet er blant annet henvendelser som kom til hovedstyret etter en velsignelseshandling av et lesbisk ektepar i Bærum Baptistmenighet i fjor. Paret giftet seg hos byfogden, men fikk samlivet velsignet i en privat seremoni hvor de lånte menighetens 
lokaler.

På spørsmål om Baptistsamfunnet kan leve med to syn i denne saken svarte dagens generalsekretær Terje Aadne:

– Per i dag kan vi ikke det. Utgangspunktet for dialogmøtene er ikke å endre teologi. I dag har vi ett syn.

– Kan ikke true

Dette får Midteide til å reagere.

– Vi har ulike syn i dette spørsmålet. Et ikke ubetydelig mindretall er helt uenig i ledelsens standpunkt, og denne uenigheten er også representert i Hovedstyret i kirkesamfunnet, skriver han og påpeker at hver menighet i Baptistsamfunnet er selvstendig og velger sine egne prester og ledere.

– Et landsmøte kan vedta uttalelser som er rådgivende for menigheten, men kan ikke i vår kirkeordning binde den enkelte menighet, langt mindre true med eksklusjon om menigheten velger på tvers av Landsmøtets anbefalinger.

Han understreker at baptistene alltid har kjempet for religionsfrihet og samvittighetsfrihet.

– Det vil være et brudd med disse prinsipper om man i et spørsmål, hvor det er ulik overbevisning, tvinger et mindretall til å rette seg etter flertallet, påpeker Midteide.

LES OGSÅ: Elev får ikkje fritak frå homofiliundervisning

– Klart nei-flertall

Generalsekretær Terje Aadne gir Midteide rett i et det er ulike syn på likekjønnet ekteskap i Baptistsamfunnet, samtidig legger han til:

– Men det var også et klart flertall på landsmøtet i 2000 som vedtok dagens syn, sier Aadne.

I uttalelsen fra Landsmøtet for 15 år siden heter det blant annet: «Ut fra Bibelens ord om homoseksuelle forhold, finner vi det ikke riktig at personer som lever ut sin homoseksualitet, kan ha lederoppgaver i våre menigheter eller i Det Norske Baptistsamfunn».

– Et enda klarere flertall på Landsmøtet i 2006 vedtok eksklusjon av en menighet som sa ja til homofilt samlevende i ledelsen, sier Aadne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Selvstendig, men...

Generalsekretæren løfter frem at de i dialogmøtene, blant flere spørsmål, vil diskutere bibelsyn og kirkestruktur.

– Dialogmøtene er til for å snakke om disse utfordringene som Midteide nevner.

– Kan dere da kreve at selvstendige menigheter ikke vier likekjønnede eller ansetter homofilt samlevende i lederstillinger?

– Det er et spenn mellom lojaliteten til kirkesamfunnet og selvstendigheten. Dette spennet ønsker vi også å diskutere. Vi har klare føringer om lojalitet til vår felles identitet, samtidig som vi er kongregasjonalistisk (at menighetene er selvstendige, red.anm.), sier Aadne.

– Så hver menighet er ikke helt selvstendig?

– Det er noe av diskusjonen, men jeg mener de ikke er det. Vi er et forpliktende fellesskap, samtidig som vi er selvstendige, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter