Nyheter

Minst ni drept i sykehusangrep i Afghanistan

Minst ni helsearbeidere mistet livet i angrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan. Bombingen fortsatte i 30 minutter etter at afghanske og amerikanske myndigheter ble informert, ifølge organisasjonen.

NATO opplyste lørdag morgen at en gransking er i gang for å avklare om det var et amerikansk luftangrep som rammet sykehuset i den nordafghanske byen.

Samtidig stiger tallet på døde og sårede etter nattens bombing, opplyser organisasjonen i en pressemelding lørdag formiddag. 37 mennesker er såret, og mange er fortsatt ikke gjort rede for.

– Vi har ennå ikke noe endelig tall på døde og sårede, men vårt medisinske team gir førstehjelp og behandling til sårede pasienter og MSF-personell og håndterer de døde, sier Leger Uten Grensers (MSF) programsjef Bart Janssens.

Det var 105 pasienter og deres pårørende, samt over 80 ansatte, de aller fleste av dem afghanere, på sykehuset da det ble angrepet.

Flere angrep

Organisasjonen opplyser at sykehuset ble truffet av flere angrep, og at det fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om bombingen.

Sykehusets nøyaktige GPS-koordinater er blitt sendt til afghanske og amerikanske styrker gjentatte ganger i månedene før angrepet natt til lørdag – sist gang 29. september – ifølge MSF.

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier MSF på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

Over 100 pasienter

Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 2.15 lokal tid mot «individer som truet styrkene», opplyste NATOs talsmann i en uttalelse.

– Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, sa oberst Brian Tribus i den amerikanske styrken til Reuters lørdag morgen.

LES OGSÅ: 110-årig flyktning ankom Tyskland

Tidspunktet NATO oppgir for angrepet samsvarer med meldingen Leger Uten Grenser (MSF) sendte ut om angrepet mot sykehuset:

«Klokken 2.10 lokal tid lørdag 3. oktober ble Leger Uten Grensers akuttmottak i Kunduz truffet flere ganger av gjentatt bombing og ble svært kraftig ødelagt», skriver organisasjonen, som omtaler hendelsen som et luftangrep.

Taliban-offensiv

Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret. Det var både internasjonalt og lokalt ansatte på sykehuset, som er det eneste i sitt slag i den nordøstlige afghanske regionen.

LES OGSÅ: Kamptolker venter fortsatt på billett til Norge

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen i tre dager, før de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Det har siden vært harde kamper i Kunduz, og Taliban kontrollerte fredag fortsatt deler av byen, som er hovedstad i provinsen med samme navn.

Siden Talibans lynoffensiv har Leger Uten Grenser (MSF) behandlet flere hundre sårede på sykehuset.

Norges Røde Kors mener angrepet er et klart brudd på folkeretten.

– Syke og sårede har krav på beskyttelse. Det er derfor helt uakseptabelt hvis sykehuset til Leger Uten Grenser er truffet av amerikanske luftangrep, sier Mads Harlem, leder for politikk og folkerett i Norges Røde Kors.

Flere barn på sykehuset

I et innlegg som ble lagt ut på Leger Uten Grensers norske nettsider fredag (før angrepet), beskriver lederen for det medisinske teamet i Kunduz, Masood Nasim, situasjonen på sykehuset:

– Siden mandag morgen har vi fått inn 296 skadde, inkludert 64 barn. 74 av disse ankom i en svært kritisk tilstand. De aller fleste har skuddskader etter å ha kommet i kryssilden. Kirurgene våre har behandlet veldig alvorlige skader i mageregionen, samt lemmer og hodeskader. Sykehuset har vært fullt opp med pasienter. Normalt har vi plass til 92 senger, men vi utvidet kapasiteten med en gang, og nå har vi 150 sengeplasser, skriver han.

Taliban reagerer

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid hevder amerikanske luftangrep mot sykehuset tok livet av flere pasienter, leger og sykepleiere. Det var ingen Taliban-krigere på sykehuset da angrepet skjedde, heter det fra opprørsgruppen lørdag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Personalet på sykehuset i Kunduz består av 400 afghanske og 10 internasjonale hjelpearbeidere, opplyser MSF.

– Vi kan bekrefte at det ikke er noen nordmenn involvert, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser (MSF) i Oslo til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter