Nyheter

Millioner til dialog

Kulturministeren deler ut tre millioner dialogkroner til blant annet ekstremismeteater, seminarer og en universitetsutdannelse.

Kulturdepartementet lyste i mars i år ut tilskudd til «dialog og tiltak som kan bidra til en offentlig samtale om tros- og livssynspolitikk». Nå er det klart hvilke prosjekter som får sin del av de tre millionene som deles ut.

«Dialogpiloter»

Et av prosjektene som får støtte,­ er det nyetablerte utdanningsprogrammet Dialog­pilotene. Koordinator Claudia Lorentzen
 Waage er kjempeglad for de 400.000 kroner de får i støtte fra departementet.

– Vi skal utdanne unge voksne til å bli «dialogpiloter». De skal lære hvordan man skaper dialog, og få ungdom til å snakke sammen om de fordommene de har og møter på i det flerkulturelle samfunnet. Vi har stor tro på at det å snakke sammen forebygger utenforskap, sier Waage.

Dialogpilotene er et samarbeid mellom Kirkelig Dialogsenter Oslo, Human-Etisk Forbund Oslo, Minhaj konfliktråd, Islamic­ Cultural Centre og ­Tauheed Mosque.

Hverdagsinkludering

I alt mottok departementet 21 søknader på til sammen 6,65 millioner kroner. Søknadene kom hovedsaklig fra organisasjoner og tros- og livssynssamfunn.

– Det er viktig at vi anerkjenner og legger til rette for flere stemmer også på tro- og livssynsfeltet. Da må vi støtte opp om gode dialogprosjekter, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Hun viser til at dialog er med på å bygge ned fordommer og fremme kunnskap og forståelse om ulike tros- og livssynstradisjoner her i landet.

– Det er avgjørende i integreringsarbeidet. Vi blir tryggere av å snakke sammen, så dette er viktig for hverdagsinkluderingen.

LES OGSÅ: Nå kan vi ikke bare spå fremtiden – vi kan endre den

Faglig tyngde

Om to uker starter altså 19 studenter på det ferske dialogstudiet som er tilknyttet teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Waage i ­Dialogpilotene forteller at studiet teller 20 studiepoeng, og ­består av en teoridel og to praksis­perioder. Studentene sendes da ut til skoler i Oslo-området for å legge til rette for dialog mellom ungdommer.

– Årets studenter har bred faglig bakgrunn. Vi har blant annet lærere, politi og sykepleiere. At flere kan få den faglige tyngden dette studiet gir tror jeg er kjempeviktig.

Målet deres er å nå ut til 5.000 ungdommer i løpet av tre år.

Under planlegging

– Vi har ventet på støtte for å kunne sette i gang med arbeidet vårt. Så dette er flott! sier sier Yousef Assidiq i Just Unity.

Sammen med Det Norske ­Teatret og Svein Tindberg skal de forebygge ekstremisme gjennom et prosjekt de selv sier ligger i grenselandet mellom teater og foredrag.

Tindberg samarbeidet med ­Assidiq og Faten Mahdi Al-
Hussaini fra Just Unity gjennom Abrahams Barn, og forteller at det nye prosjektet er en slags videreføring av dette. Arbeidet er fortsatt i planleggingsfasen og Tindberg holder inntil videre kortene tett til brystet.

Det som er klart er at de får 400.000 kroner til å gjennom­føre planene sine, og er dermed ett av 12 prosjekter som får ­dialogpenger fra Kulturdeparte­mentet.

LES OGSÅ: Kirken opplever medlemsras etter ny utmeldningstjeneste på internett

Bredere samtale

De 12 ­utvalgte­ prosjektene får et engangs­tilskudd på 50.000 til 400.000 kroner. Ifølge kulturministeren deles pengene ut 
fordi det er viktig med en bredere­ ­offentlig samtale om tros- og livssynspolitiske spørsmål enn det vi har i dag.

– Vi må få flere til å delta i samtalen om hvilket samfunn vi vil ha, tro og livssynets plass og hvilke verdier som skal ligge til grunn. Debatten vi ser om hvem som har rett til å definere hva ­islam er, er et eksempel på dette, sier Hofstad Helleland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter