Nyheter

– Mest bråk blant 
ildsjelene

Frivillige organisasjoner er oftere i konflikter enn andre arbeidsgivere, mener konfliktrådgiver. Sterkt engasjement og idealisme hindrer samarbeid.

Tillitskrisen i Åpne Dører, omtalt i Vårt Land 28. september og sist tirsdag, er langt fra den eneste konflikten i ideelle organisasjoner. De rammes langt oftere av arbeidskonflikter enn arbeidslivet forøvrig. Det mener konfliktrådgiver med 35 års erfaring fra organisasjonsutvikling fra både privat, ideell og offentlig sektor.

– Det er et høyere konfliktnivå og lavere toleranse for forskjellighet innenfor ideelle organisasjoner enn i annet type arbeid, sier Johan Velten, rådgiver i Teamwork.

Hans erfaring er at ansatte i ideelle organisasjoner ofte har en sterk driv i retning av at man ønsker å gjøre en forskjell. Men det sterke engasjementet kan stå i veien for samarbeid.

– Det spiller ingen rolle om ideologien er av religiøs, politisk eller humanitær art. Det er snakk om mange av de samme mekanismene. En sterk overbevisning kan tendere i retning at man tror man vet svaret og sitter på sannheten, og at de som ikke ser dette må korrigeres, sier Velten.

Kunne vært løst

Kirkestriden på Tynset i 2014, personalbråket i Mercy Ships i 2012 og lederstriden i Kirkens Nødhjelp (KN) i 2008 er blant eksemplene på arbeidskonflikter i ideelle organisasjoner de siste årene.

Kirkeverge Svein Erik Tøndel Andersen i Bærum Kirkelige Fellesråd spilte en sentral rolle som informasjonssjef i KN da det ble varslet om konfliktene der. KN fikk store medieoppslag i 2008 på grunn av en arbeidsmiljøundersøkelse som konkluderte med dårlig lederskap og manglende evne til å ta tak i problemene.

Tøndel Andersen har bakgrunn både fra ideell og kommersiell sektor, blant annet reklamebransjen og pressen. Han mener personalsaken i KN hadde sett helt annerledes ut dersom den hadde funnet sted i en kommersiell organisasjon.

– Den hadde vært løst i løpet av en uke. Når man ser sånne utfordringer som det vi sto overfor der, må noen bare skjære gjennom og gjøre noe med det, istedenfor å la det rulle og gå i årevis.

Da Tøndel Andersen leste om bråket rundt Åpne dører, kjente han seg igjen fra saken i KN.

– Folk ble sjukmeldte, folk sluttet. Det var ganske tøft for enkelte. Grunnen var at det gikk over så lang tid, og fordi ingen skar gjennom og ryddet opp i det.

Han trekker fram spesielt tre årsaker på at det oftere blir problemer i ideelle organisasjoner enn ellers:

  • Omstillinger er vanskelige. Manglende omstillingsevne blant de ansatte
  • Sterke personligheter som ikke aksepterer å bli ledet
  • Manglende kultur for å ta tak i konfliktene

Det gjelder både i sektorer som kirken, akademia og organisasjonslivet, mener han.

Rådgiver Johan Velten mener nesten ubegrenset innsatsvilje gjør at medarbeidere i ideelle organisasjoner investerer mer av seg selv i jobben enn det de fleste gjør i annen virksomhet.

– Samtidig er personer med et sterkt engasjement ofte følsomme. Grunnen til at man engasjerer seg, er nettopp at man drives av empati og innlevelse. Det innebærer en stor sårbarhet der man kan ha lett for å bli støtt.

LES OGSÅ: De ansatte har fått munnkurv

Ga ansatte munnkurv

Etter at tillitskrisen i organisasjonen Åpne Dører ble gjort kjent, har ansatte fått beskjed om å være tause overfor media. Det tror Velten er svært uheldig og at det bidrar til å eskalere problemet.

– Å få en sånn beskjed er med på ytterligere å fyre opp under ansattes aggresjon. Det innebærer en antakelse om at bare ledelsen har rett og de som mener noe annet enn oss er på villspor, sier Velten.

Han får støtte fra Tore Byfuglien, spesialrådgiver på ledelse og organisasjonsutvikling i KA – Kirkens arbeidsgiverorganisasjon .

– Jeg har ikke tro på å legge bånd på de ansatte. For meg er det viktig å skape en åpenhets- og tillitskultur som gjør at folk har god mulighet til å si fra internt i organisasjonen og få gjennomslag for å være åpen i diskusjoner. Jeg har alltid i mitt yrkesaktive liv vært opptatt av åpenhet og gjennomsiktig, ved å legge lokk på saker blir det som en trykkoker, og da vi saker tyte ut og da har ledelsen mistet kontrollen.

LES OGSÅ: Sier opp i protest

Nedprioriterer arbeidsmiljøet

Byfuglien tror derimot ikke det er mer konflikter i ideelle organisasjoner enn arbeidslivet forøvrig.

– Men forskjellen jeg åpenbart ser er at ordinære virksomheter investerer mer tid og penger på organisasjonsutvikling og stabsutviklingen, mens for ideelle organisasjoner er det viktigst å bruke midlene på tjenesten og selve arbeidet. Jeg anbefaler virksomhetene jeg er i kontakt med å sette av rundt 2 prosent av lønnsmassen til smøremidler i organisasjonen, sier han og legger til:

– Med smøremidler jeg midler til tiltak knyttet til å bedre arbeidsmiljøet og skape gode relasjoner mellom de ansatte. Men dessverre prioriterer mange ned det å bygge god kultur og et godt arbeidsmiljø.

Byfuglien mener en leders største utfordring er å møte problemene, ikke prøve å unngå dem.

– Vi ser at en del håper og hinter til at problemene skal gå over, men en leder kan ikke være konfliktsky. Poenget er hele tiden å ta tak i problemene og ikke feie de under teppet. Som leder har man et stort ansvar for at ethvert signal som tyder på uro i organisasjonen, og at man må ta tak i det med det samme, sier Byfuglien.

Mangler trygghet

Striden i Kirkens Nødhjelp resulterte i uro og krav om at sjefen, Atle Sommerfeldt, måtte gå. Men styret ansatte en organisasjonsutvikler som sjefens nærmeste medarbeider og Sommerfeldt ble værende. For noen år siden sa han til Vårt Land at arbeidsmiljøsaken gjorde han bedre rustet til å bli biskop, som han i dag er i Borg bispedømme.

– Arbeidsmiljøsaken lærte meg hvor viktig det er å forholde meg til alle medarbeidere, og å akseptere at andres beskrivelse av virkeligheten er gyldig selv om jeg er uenig i den. Jeg tror jeg er blitt bedre til å ta kritikk, og mer oppmerksom på å ha systemer og mennesker rundt meg som korrigerer egen atferd.

– Jeg lærte at det ikke er nødvendig alltid å få rett, og ikke minst hvor viktig det er å ta tak i utfordringer på et tidlig tidspunkt, uttalte Sommerfeldt.

Rådgiver Johan Velten peker nettopp på at idealisme bærer med seg sterke meninger som fører til mange konflikter i ideelle organisasjoner.

– Det blir lett en religiøs undertone i egen overbevisning og engasjement som man skal misjonere for og nærmest påtvinger andre sitt syn på saken, selv om det ikke har noe med religion å gjøre. Alternativet er å holde mulighetene oppe for at jeg ikke har sett det store bildet, og kanskje det en annen medarbeider tenker kan berike mitt perspektiv, sier Velten.

LES OGSÅ: Jobber for trosfrihet – rammes av konflikt og sykmeldinger

Sterke personligheter

Kirkeverge Tøndel Andersen har lignende erfaringer.

– Du kommer som leder inn i en virksomhet og finner ut at her er det 90 ansatte. Og etter hvert finner du ut at dette er 90 selvstendig næringsdrivende. Ingen av dem aksepterer å bli ledet. Dette er sterke mennesker som har søkt seg til organisasjonen av en grunn. De setter hele seg inn i å få til det de vil, og sliter med at noen skal styre dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter