Religion

Mer religionskrenkelser i Europa i 2015

Myndigheter verden over trakasserer religiøse grupper mer enn før, viser ny rapport. Europa drar den dystre statistikken opp.

Myndigheters trakassering og bruk av makt mot religiøse grupper økte verden over i 2015, ifølge en fersk rapport fra forskningsinstituttet Pew. Det er den første økningen på tre år.

Forskere har kartlagt hvorvidt myndigheter globalt begrenser religiøse grupper i å utøve sin religion. Studien konkluderer med at 2015 var året da land verden over strammet inn kontrollen over religion og religionsutøvelse. Dette var også året da flere enkeltpersoner, organisasjoner og sosiale grupper trakasserte andre for deres religion.

– 40 prosent av alle land i verden hadde høy eller svært høy grad av begrensninger på religionsutøvelse. Det er en økning på 6 prosent fra året før, skriver forskerne.

LES OGSÅ: Fattige land tar inn flest flyktninger

Europa ny versting. Egypt, Kina og Iran peker seg ut som de landene i verden der myndighetene utøver strengest religionskontroll.

Men den nye verstingen på lista er Europa. Studien fra det anerkjente forskningsinstituttet viser nemlig at det var i vår egen verdensdel religionstrakassering økte mest sammenlignet med året før.

Myndighetene i over halvparten av landende i Europa trakasserte, diskriminerte, og brukte mer makt overfor religiøse grupper i 2015.

LES OGSÅ: Flyktningbarn fanget i fattigdom

Flyktninger trakasseres. At 2015 skulle bli året der Europa skårer relativt høyt på en dyster liste, har ifølge studien mye å gjøre med den store flyktningstrømmen.

I 2015 kom det 1,3 millioner flyktninger til Europa. Mer enn halvparten kom fra Syria, Afghanistan og Irak – alle muslimske land.

– Mye av årsaken til at Europa blir mer trakasserende overfor religiøse grupper, er fordi myndighetene i større grad utøver ikkevoldelige krenkelser overfor flyktninger – de fleste med muslimsk bakgrunn, skriver forskerne bak rapporten.

LES OGSÅ: Nordmenn flest er positive til flyktninger

Frankrike og Russland. To land som gjør det spesielt dårlig i den ferske rapporten, er Frankrike og Russland. I hvert av landende har det blitt rapportert mer enn 200 tilfeller der myndighetene har vært trakasserende eller utøvd makt mot religiøse grupper.

I Frankrike var de fleste tilfellene av trakassering knyttet til personer som bar religiøse hodeplagg. Å bære burka på offentlig sted i Frankrike er ulovlig og kan straffes med bøter og fengsel. Det er også forbudt med hijab, jødiske kippaer og kristne kors i skolen.

I Russland var de fleste tilfellene knyttet til myndighetenes forfølgelse av religiøse grupper som utøver religion i offentlighet.

LES OGSÅ: Flyktninger tok mye av bistanden

Muslimer utsatt. Men også i andre europeiske land har det blitt rapportert om økende trakassering og diskriminering fra myndighetene. Det er spesielt muslimer som er utsatt, skal vi tro rapporten.

Forskerne trekker fram flere eksempler på hendelser de mener er trakasserende overfor religiøse grupper:

Ungarns statsminister Viktor Orban, klaget på at det kom for mange muslimske flyktninger til Europa.

Nabolandet Slovakia avviste EUs forslag om kvoteordning for å fordele de mange asylsøkerne. Senere ble de med på å ta imot 200 flyktninger fra Syria, så lenge de var kristne.

Tysk politi raidet en moské i Bremen fordi de mistenkte støtte til salafister. Mange ble lagt i håndjern og ble tvunget til å ligge på gulvet i timevis. En domstol avgjorde senere at politirazziaen var ulovlig.

Sosial trakassering. Det er ikke bare europeiske myndigheter som utøver stadig mer trakassering overfor religiøse grupper, og da særlig muslimer.

– I Frankrike ble det rapportert en tredobling i trakasserende episoder mot muslimer, som hatefulle ytringer, hærverk og vold, konkluderer forskerne.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion