Nyheter

Mer moderat tone fra Trump om Israel

Ikke til hinder for fredsavtale, men heller ikke til hjelp, sier Donald Trump nå om Israels bosetninger i okkuperte områder. Israel står på sitt.

Striden om de israelske bosetningene ble ødeleggende for forholdet mellom Netanyahu- og Obama-administrasjonene. Så langt har Donald Trump vist langt mer forståelse for den ekspansive, israelske politikken, men i går kom en nyansering:

– Vi ser ikke på bosetningenes eksistens som et hinder for fred, men bygging av nye bosetninger eller utvidelse av de eksisterende kan være til liten hjelp, sier Trumps talsmann Sean Spicer.

Justering?

Uttalelsen tolkes som et varsel om at Trump-administrasjonen kan bli noe mindre velvillig innstilt overfor Israel og bosetningspolitikken enn antatt.

Spicer framholdt at Trump «ikke har tatt offisielt stilling til bosetningsaktiviteten», og at presidenten håper at det kan oppnås fred i Midtøsten. Trump tar imot statsminister Netanyahu i Det hvite hus 15. februar.

Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely tolker uttalelsen fra den nye administrasjonen i Washington på en annen måte:

– Det hvite hus fremholder selv at bosetningene ikke er et hinder for fred, og det har de aldri vært. Derfor må konklusjonen bli at utvidelsen av bosetningene ikke er problemet, sier Hotovely i en uttalelse.

Lappeteppe

Hun forsvarer sterkt Israels massive utbygging av bosetninger, selv om kritikere mener det vil føre til at Vestbredden blir et lappeteppe der det ikke lenger er mulig å etablere en sammenhengende og levedyktig palestinsk stat.

– Den nåværende israelske regjeringen ble valgt til å handle på det jødiske folks rett til å bygge i alle deler av vårt land. Vi må respektere folkets vilje som valgte oss for dette formålet, sier Hotovely.

Hun anklager i stedet palestinerne.

– De siste 25 årene har alle veier til enhver form for løsning blitt blokkert av palestinerne. Kjernespørsmålet om grunnlaget for konflikten bør derfor gjennomgås på nytt, med forslag til nye løsninger. Det bør blant annet vurderes en regional løsning som vil frigjøre oss fra avhengigheten av palestinerne, som er ute av stand til å bli enige om en avtale, sier Hotovely.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter