Nyheter

«Mennesker uten en sterk, varig tro på et Høyeste vesen, er mindre dyktige, mindre etiske og mindre verdifulle»

Ikke-troende mennesker er mindre etiske og mindre verdifulle for samfunnet enn troende, skrev grunnleggeren L. Ron Hubbard.

«Ingen kultur i verdenshistorien, bortsett fra de helt fordervede og utdøende, har unnlatt å bekrefte eksistensen av det Høyeste vesen. Det er en empirisk observasjon at mennesker uten en sterk, varig tro på et Høyeste vesen, er mindre dyktige, mindre etiske og mindre verdifulle for seg selv og samfunnet», skrev scientologiens grunnlegger L. Ron Hubbard (1911-1986), ifølge den norske Scientologikirkens hjemmeside.

«Det beste fra alle religioner»

Samtidig understrekes det at Scientologikirken, i motsetning til «religioner med jødisk-kristent opphav», ikke påtvinger medlemmene en bestemt trosbekjennelse.

L. Ron Hubbard ga ut boka Dianetikk. Den moderne vitenskap om mental sunnhet i 1950. To år senere etablerte han Hubbard Association of Scientologists International. Church of Scientology California ble grunnlagt i 1954. Hubbard mente selv at scientologien videreførte det beste fra alle religioner, særlig buddhismen, og forkynner blant annet reinkarnasjon. Trosretningen kan karakteriseres som dels gnostisk, og den hevder selv å bygge på moderne vitenskap, ifølge Store norske leksikon.

Kritikk for kursvirksomhet

En stor del av Scientologikirkens virksomhet er kurs: Nye medlemmer rekrutteres gjerne via kurs, og kirkens medlemmer kjøper kurs og tar tester som viser hvor langt de har kommet i sin åndelige utvikling. Kursene inngår i et system kalt Broen til total frihet, der alle utviklingsnivåer er satt opp med tallverdier.

«Kursvirksomheten har fått mye kritikk, og kirken har fått rettslige krav fra kursdeltakere som har satt seg i gjeld til kirken, også i Norge», heter det i omtalen.

Ulike kilder oppgir forskjellige tall på antall medlemmer i Scientologikirken på verdensbasis, men ifølge bevegelsens eget nettsted finnes det til sammen 11.000 forsamlinger i 167 land.

Ikke godkjent trossamfunn i Norge

Den norske grenen av bevegelsen heter Scientologikirken Oslo. Den er ikke godkjent som trossamfunn med offentlig tilskudd og rapporterer derfor ikke medlemstall til det offentlige. I Brønnøysundregisteret er Scientologikirken Oslo registrert som religiøs organisasjon og presenterer seg slik:

«Scientologikirken er en religiøs organisasjon som har som formål å ta seg av å presentere, utbre, praktisere og opprettholde religionens renhet og integritet slik denne er blitt utviklet av L. Ron Hubbard slik at en hver person som ønsker å delta kan oppnå det største mulige gode i form av økt bevissthet som en udødelig ånd.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter