Nyheter

Mener vennskapsbarn tar bort noe av mystikken

Når venner får barn og unnfangelsen skjer uten erotikk mener Eivor Andersen Oftestad mystikken blir borte og at det trolig blir et sterkere krav om å begrunne valget.

At venner går sammen og får barn som Vårt Land fortalte om lørdag, håper Eivor Andersen Oftestad ikke blir noen ny idealmåte å få barn på, selv om hun ser noe verdifullt med det sammenlignet med å kjøpe arvemateriale og eventuelt surrogatmor. Hvis venner får barn, endrer det forbindelsen mellom reproduksjon og erotikk, tror Oftestad, som er kirkehistoriker og har skrevet boken Vi lager barn.

– Det er muligheten for å få barn som til syvende og sist gjør erotikken mellom mann og kvinne både farlig og betydningsfull. Barnet blir en unik fellesskapning, et resultat av to individer. Det er noe mystisk ved det. Uten et mystisk perspektiv på livet, kan man spørre om det ikke er ganske vanvittig å sette nye mennesker inn i verden, sier Oftestad.

LES MER: «Kvinnefrigjøringen var uforenelig med det kjødelige ekteskapet»

Krav om begrunnelse

Hun tror at det å få barn er i ferd med å bli et valg som må begrunnes mer. Mens det har vært sett på som noe som langt på vei har vært utenfor vår kontroll, får vi stadig mer kontroll og flere valg.

– I dag kan vi velge vekk barn, i framtiden kan vi kanskje velge ut blant ulike genkombinasjoner. Den valgfriheten gir oss et desto større ansvar, sier Oftestad.

Hun håper at boken kan bidra til en bredere debatt om hva et barn er, og hva det er å skape nye mennesker. Kirkehistorikeren etterlyser at kulturelle perspektiver kommer mer på banen, ikke bare medisinske.

– Vår forståelse av det å få barn har alltid stått i en politisk og historisk sammenheng, men dét er det ikke alltid like lett å være bevisst, sier Oftestad.

LES MER: – Geir Kvarme vil gjøre det lettere for kvinner å bære fram andres barn

Ser fordeler

Å være to venner som velger å få barn er en langt bedre løsning enn å bruke surrogati og donor, synes filosof Einar Øverenget ved Høgskolen i Hedmark. Han mener det er viktig at barn kjenner sitt genetiske opphav, og at barnet har blitt til uten at kjøp og salg er inne i bildet, og uten tvang. Selv om surrogatmødre tar på seg oppgaven frivillig mot betaling, kan fattigdom gjøre at valget ikke oppleves som så frivillig.

– Her er det to voksne som kommer til enighet, og barnet kan vite hvem mor og far er. Da ser ikke jeg så mange prinsipielle problemstillinger. Men det er klart at det er en annen måte å gjøre det på, sier Øverenget.

Han understreker at historisk og kulturelt sett har det ikke alltid vært slik at et barn springer ut av et kjærlighetsforhold mellom en kvinne og en mann.

– At det tosomme kjærlighetforholdet er utgangspunktet er antagelig en ny situasjon. Det lå ikke nødvendigvis til grunn for ekteskapene litt tilbake i tid, da det kunne handle mye om fornuft. At to venner får barn gjør det litt mer nøkternt og rasjonelt, og foreldrene bor ikke sammen. Men det gjelder mange barn i dag, sier filosofen.

LES OGSÅ: «Ingen provoserer mer enn de som sier nei til sex»

Fortsatt magi

Øverenget er uenig med Oftestad i at magien blir borte når et barn blir til uten at foreldrene har et erotisk kjærlighetsforhold.

– At det er mannlig og kvinnelig arvemateriale som smelter sammen og skaper et fikst ferdig barn med sin egenart og personlighet, er fortsatt magi for meg, så lenge det er i posisjon til å vite hvem mor og far er.

LES MER: Israelere tilbyr nordmenn amerikansk surrogati via Sverige

– Oftestad etterlyser at debatten skjer ikke bare ut fra medisin, men også kultur?

– Jeg er litt usikker på hva hun mener, men det er helt klart at i dag er det større valg knyttet både til ikke å få barn og til å få barn. Du kan godt ha et godt sexliv uten at det skal ende opp med barn, ved at man beskytter seg eller fordi man er homofile. Ved hjelp av teknologien er det mulig å få barn uten å ha sex. I begge retninger er valgfriheten større. At man har valg ser ikke jeg på som negativt.

Men Øverenget understreker at to venner som får barn sammen, tar et alvorlig valg.

– De har ikke så mye annet som knytter dem sammen når de sliter med ungen. Jeg har tre barn selv og det er hyggelig, men også mange utfordringer. Det kan være bra at det er et godt lim mellom mor og far, sier han.

LES MER: Nå kan vi omskrive barnas liv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter