Nyheter

Mener Solberg er på defensiven

En samlet opposisjon gikk til harde angrep mot Erna Solberg, som måtte bruke halve spørretimen til å forsvare store kutt til frivillig sektor.

– Bak små summer, skjuler det seg store verdier. Statsministeren mener vi hefter oss ved småting. Dette er ikke småting. Fra tiden min i Røde Kors vet jeg hvor mange som rammes av slike små kronekutt, sier Jonas Gahr Støre til Vårt Land.

Det var Arbeiderpartilederen som først tok opp de blåblås forslag om kutt i tilskudd til frivillige organisasjoner i gårsdagens muntlige spørretime.

Som Vårt Land skrev denne uken mister en rekke frivillige organisasjoner hele eller deler av støtten i regjeringens forslag til statsbudsjett. Blant disse er barne- og ungdomsorganisasjonen 4H, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), Juss-Buss, Kristelig studieforbund og Kirkens Bymisjon.

LES OGSÅ: Kutter hardt i sivilsamfunnet

Måtte forsvare

Statsminister Erna Solberg (H) måtte bruke over halvparten av spørretimen på å forsvare kuttene (se faktaboks).

• Justisdepartementet kutter 15 millioner i tilskudd til gratis rettshjelp.

• Landbruks- og matdepartementet kutter hele sin tilskuddsordning til frivillige organisasjoner – 30.5 millioner fordelt på over 30 organisasjoner.

• Kunnskapsdepartementet kutter 22,5 millioner i tilskudd til studieforbund.

Mens Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ville vite hvorfor regjeringen kutter alle støtte til organisasjoner som fremmer «bygdeinteresser», sleit Venstre-leder Trine Skei Grande sleit med å forstå hvordan det kan være «tradisjonell, god Høyre-politikk» å forsvare kutt i frivilligheten med bedrede statlige tilbud. Solberg viste nemlig til at vergemålsordningen styrkes «betraktelig», da hun ble spurt om kuttene til gratis rettshjelp. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde vanskelig for å tro at regjeringen faktisk ønsker slike kutt.

– Det kuttes ganske systematisk i viktig støtte til frivillige organisasjoner, måtte Ropstad likevel fastslå.

Opposisjonen var overrasket over omfanget av kuttene og kritisk til fraværet av dialog med de berørte organisasjonene.

LES OGSÅ: Budsjettkutt i hjertesaker presser KrF

Solberg avviser

På spørsmål fra Vårt Land avviser Solberg at hun undervurderer hvor viktig denne saken er for KrF og Venstre – regjeringens parlamentariske grunnlag:

De fleste det er snakk om får og kan søke støtte fra andre ordninger. Det er bare ett stort og bredt kutt – og det er ikke større enn 22 millioner, sier statsministeren (se bildetekst).

– Kritikere kaller kuttene for «smålige» og brudd på avtaler som Frivillighetserklæringen. De mener regjeringen bare bryr seg om frivilligheten i festtaler?

– Jeg er uenig. Vi bruker over 11 milliarder på frivillige organisasjoner. Vi har sørget for at de får inntekter gjennom skatteordninger, gjennom herreløs arv og mye mer.

Sivilsamfunnet fremstilles ofte som felles ideologisk gods for sentrum/høyre. Svekker dette fellesskapet nå?

– Nei, for vi øker andre poster. Du kan ikke bruke enhver 600.000 kroners post som målestokk på det vi gjør for frivilligheten. Vi har for eksempel sørget for mye bedre rammer til beredskapsorganisasjoner, sier Solberg, som fortsatt mener KrF og Venstre har mest å hente fra høyresiden her.

LES OGSÅ: Lov å reservere anbud for ideelle

Varsler kamp

Regjeringens tidligere samarbeidspartier varsler budsjettkamp om kuttene. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er oppgitt, men optimistisk:

– Dette er viktig for KrF. Vi vil legge veldig stor tyngde inn på dette. Jeg opplevde ikke sterk motstand fra statsministeren. Hun var tvert imot på defensiven da hun måtte finne argumenter for å forsvare kuttene.

Ropstad kaller omfanget av kuttene «overraskende» og «provoserende». Han synes det er «veldig kjedelig» å måtte bruke forhandlingskraft på å reversere dem:

– KrFs mål er jo å forbedre, ikke å ivareta status quo. Regjeringen trekker fram sivilsamfunn og frivillighet i festtalene, men så er det dette de kutter når det blir tøft, sier nestlederen.

LES OGSÅ: Ideelle får tilskudd til å dekke historiske pensjonsutgifter

Ondskapsfullt

Også Trine Skei Grande virker lettere oppgitt over nok en runde med det hun tidligere har kalt «dustekutt» – kutt i sentrumspartiers hjertesaker så de må bruke budsjettkreftene på omkamp.

Vårt Land treffer Venstre-lederen og partikollega Ketil Kjenseth i vandrehallen. De har inntrykk av at statsråder har gjort kutt i egne budsjetter uten særlig blikk på helheten, for så å bli forskrekket når de ser statsbudsjettet under ett. Regjeringen har derfor snudd om kutt til enkelte organisasjoner den siste uka

Så det ligger ingen ondskapsfull mesterplan bak, Grande?

– Nei, det som måtte være ondskapsfullt er at regjeringen bare forventer at vi skal fikse ting.

– Oppleves det sånn?

– Det oppleves som at veldig mange av de sakene de vet er hjertesaker for oss, kan en statsråd bare kutte for de kommer alltids inn igjen

LES OGSÅ: Innbyr til dugnad for ideelle

Hult

Senterpartiets Marit Arnstad varsler at de vil fremme forslag om å videreføre støtten til de frivillige.

– Disse små pengene betyr veldig mye for dem det gjelder. At dette skjer over natta, uten noen dialog eller prosess, er ganske respektløst overfor organiasjonene, sier hun.

MDGs Une Aina Bastholm argumenterer på samme måte. Hun sier partiet vil opprettholde støtten til frivilligheten.

SV-leder Audun Lysbakken mener på sin side budsjettet viser at høyresidens engasjement for sivilsamfunnet er hult:

– Regjeringen prioriterer folk med store aksjeformuer mens alt fra rettshjelp for vanskeligstilte til 4H skal kuttes. Vi vil vise KrF og Venstre at dette er nok en sak der det finnes et alternativt flertall for noe bedre, sier han.

LES OGSÅ: Flere skal returneres til Nord- og Vest-Afrika

Avtalebrudd

Erna Solberg begrunner forslaget om å fjerne tilskuddene til frivillige aktører over Landbruksdepartementets budsjett med at ordningen mangler «objektive kriterier» og bare står ved lag fordi det er tradisjon.

Hun viser til at Stortinget i fjor sa nei til forslag fra regjeringen om å endre ordningen. I spørretimen kritiserte likevel opposisjonen regjeringen for å ha gjort ting i feil rekkefølge.

Den tidligere samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre inneholdt en sekspunktsplan for frivilligheten. Et punkt som ennå ikke er gjennomført, er en helhetlig gjennomgang av støtten til frivillige organisasjoner. Solberg varslet tirsdag at regjeringen nå kan komme til å bestille en slik utredning, men avviste at det var urimelig med så store kutt før den foreligger.

Senterpartiet hadde i anledning spørretimen invitert paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge og 4H til Stortinget. For 4H vil de foreslåtte kuttene bety at en firedel av deres sentrale budsjett ryker og nedbemanning ute i fylkene. Frivillighet Norge mener regjeringen nå bryter med sin egen frivillighetserklæring;

– Der sier de at dersom de skal legge om ordningene for frivillige organisasjoner, så skal de drøfte det med sektoren først, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge, og legger til:

– Regjeringen bryter også med sin egen frivillighetspolitikk, som beskrevet av kulturdepartementet i flere statsbudsjett. De har blant annet sagt at de ønsker å prioritere penger til drift fremfor prosjekt, fordi det gir mer handlingsrom og er mindre byråkratisk. Nå gjør de det motsatte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter