ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Mener misjonen la grunnen for demokrati

– Misjonærene fortalte at både kvinner og menn har like rettigheter til utdannelse og arbeid, og at ­fattige og rike er like mye verdt, sier professor Marianne Skjortnes.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Den amerikanske sosiologen Robert D. Woodberry, tilknyttet Kellogg Institute for international studies, har forsket på hvilken betydning protestantiske misjonsorganisasjoner har hatt på dannelsen av demokratier.

Under et reformasjons­seminar i Bergen forrige uke presen­terte han konklusjonene. Bergens ­Tidende skriver at et av ­funnene Woodberry gjorde, var at protestantiske misjonærer som ­primært var ute etter å frelse mennesker, også har vært sterkt medvirkende til etablering av stabile demokratier. Blant ­annet understreker han viktigheten av at alle — uansett om de var fattige eller rike, kvinner eller menn — skulle lære å lese og skrive, viktige forutsetninger for å kunne delta i demokratiske organer.

Fikk innflytelse

Professor Marianne Skjortnes ved fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID vitenskapelig høgskole Stavanger (tidligere Misjonshøgskolen) kjenner seg igjen i Robert D. Woodberys observasjoner og konklusjoner. Hun har selv vært på Madagaskar, både som misjonær og som sosialantropolog.

Demokrati-funn

  • Den amerikanske sosiologen Robert D. Woodberry har forsket på hvilken betydning protestantiske misjonærer har hatt på demokratiutviklingen ulike steder i verden — som i Asia, Afrika og Latin-Amerika.
  • Misjonens innflytelse på etablering av demokratier har vært både direkte og indirekte, fastslås det i et sammendrag fra Kelloggs Institute for International Studies.
  • Dette skjedd gjennom ­utdanning, masseproduksjon av lærebøker og opplæring til politisk deltakelse.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer