Nyheter

....men først ga KrF de andre ventetid

Håpefulle ord om rask budsjettavtale onsdag ble i stedet til forhandlingspauser, fordi KrF trengte mer. Først sent ettermiddag fikk forhandlinger ny fart.

Det ble ikke nytt tempo og kjappe avklaringer etter at optimistiske forhandlere benket seg til det mange trodde var en sisterunde onsdag formiddag. Etter et timelangt forhandlingsmøte gikk de hver til sitt – og mumlet om at det var «pause».

I praksis var det nye tak på bakrommene mellom KrF og regjeringspartiene. Et av stridstemaene var avvikling av den såkalte maskinskatten, en bit i budsjettet som sterke krefter i KrFs stortingsgruppe motsetter seg. Årsak: Det slanker kommunebudsjetter – og med KrFs blikk blir det mindre til velferd.

Men foran et møte i stortingsgruppen om ettermiddagen hadde regjeringspartiene klekket ut et nytt tilbud. Etter KrFs møte hadde forhandler Kjell Ingolf Ropstad fått nye fullmakter og var klart til å gå videre i forhandlinger.

– Jeg har tro på at vi nå klarer å få til en enighet. Alle har flyttet seg nå mot slutten, sa Ropstad før han gikk inn i forhandlingsmøtet med Høyre, Frp og Venstre.

LES OGSÅ: Nok en budsjettkamp om prosentmål for bistand

Trøtt gjeng

Onsdag klokken 10.00 gikk en ordinær frist for forhandlingen ut. Den hadde de fire partiene forsøkt å rekke gjennom maratonforhandlinger om natten. Først 04.30 onsdag morgen forlot de møterommene – uten noen avtale.

Aktørene var trøtte da nye økter startet få timer senere. Men under nattmøtene skal det imidlertid ha blitt flyttet på større summer. Derfor uttalte partene seg optimistisk på morgenkvisten.

Men KrF ble plutselig en hard negl:

– Jeg har fått viktige innspill på ting som ikke er landet. Det er fremdeles saker som gjenstår å avklare, sa KrFRopstad.

I Venstres leir hersker det en viss frustrasjon: Partiet føler seg langt på vei ferdig med forhandlingene – og deler ikke KrFs kamp for de siste detaljene.

LES OGSÅ: Statsminister-advarsel mot KrF-krav

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter