Nyheter

Meldte seg ut av kirken etter 80 år - vet ikke hvor de skal gå

Over 1.100 personer meldte seg ut av Den norske kirke etter vedtaket om likekjønnet vigsel. – Mange av disse kommer til å være «kirkeløse», tror kristentopp.

Samme dag som Kirkemøtet vedtok liturgien som gjorde det mulig for homofile å gifte seg i Den norske kirke, meldte over 800 personer seg ut av kirken­. Dagen etter fortsatte raset, slik at over 1.100 meldte seg ut de to første­ dagene etter ved-
taket, viser­ ferske tall fra Kirke-
rådet.

– Vi hadde aldri tenkt at vi ikke skulle tilhøre Den norske kirke, men vi har jo visst hvilken vei det går. Det er en ny og vond situasjon. Vi må ha et kristent fellesskap, og gjerne noe som er organisert som et trossamfunn, sier Jan-Fredrik Raastad.

Sammen med kona Liv har han nå meldt seg ut av Den norske kirke etter vedtaket om likekjønnet vigsel.

– En del sitter på gjerdet og noen vil forbli «kirkeløse», sier prest og organisasjonsleder Kurt Hjemdal, som var en av dem som meldte seg ut umiddelbart etter liturgivedtaket.

Han tror mange unge ikke er så opptatt av å ha en formell tilknytning til et trossamfunn.

– De er med i forsamlinger eller­ foreninger i kristne organisasjoner, men er ikke så opptatt av å skulle tilhøre et trossamfunn. Å ha en slik formell, kirkerettslig tilhørighet til et godkjent trossamfunn, er noe som vi eldre er mer opptatt av å ha orden på, tilføyer Hjemdal.

LES OGSÅ: 1.139 meldte seg ut etter ny vigselsliturgi

Små tall

En ringerunde hos noen av de store frimenighetene og trossamfunnene viser at noen har hatt en liten økning i innmeldinger, men tallene er små sammenliknet med utmeldings-
tallene fra Den norske kirke.

Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) trossamfunn hadde fram til onsdag fått 15–20 innmeldinger. Omtrent det samme antallet melder Indremisjonsforbundets trossamfunn om. Verken­ i Frikirken eller i Delk har de inntrykk av at det kommer et stort rush.

LES OGSÅ: Vil danne nytt trossamfunn i Normisjon

– Kommer flere

Ole Kristian­ Sameien, som er styreleder i NLM trossamfunn, tror flere vil komme til etter hvert.

– Jeg har sett at NLM-ledere ulike steder har meldt seg ut, og blir overrasket hvis vi ikke får flere medlemmer, sier han.

En grunn til at det ikke nødvendigvis kommer en innmeldingstopp nå er at mange antakeligvis­ vil bruke litt tid på valget.

– Det gjorde jeg da jeg meldte meg inn, sier han.

I tillegg har ikke NLM mulighet­ for elektronisk innmelding. Dermed­ må de som skal melde­ seg inn skrive ut skjema, signere­ og sende inn per post. Det vil gjøre­ at innmeldingene «forsinkes».

LES OGSÅ: Vil ha omkamp om kirkemakt

Vondt

Liv og Jan-Fredrik Raastad er nå på leting etter et nytt menighetsfellesskap. Ekteparet i 80-årene er i samtale med Normisjon om å få til et gudstjeneste-
arbeid på bedehuset i Hemsedal der de bor.

– Ikke i kirketiden, selvsagt, men vi ønsker et sterkere gudstjenestearbeid med nattverd på bedehuset, sier Raastad.

Han vet om flere i bygda som er fortvilet over at likekjønnede kan vies i den lokale kirken, og ekteparet har planer om å få samlet noen av disse.

LES OGSÅ: Misjonssambandet danner trossamfunn

Vil høre til

Øivind Benestad, som satt i Kirkemøtet fram til han meldte seg ut umiddelbart etter vedtaket, har ikke bestemt seg hvor han skal høre til nå.

– Jeg har tenkt å bruke god tid. For ikke å skape rykter, gjorde jeg ingen sonderinger eller forberedelser på forhånd. Jeg ser for meg at jeg har landet før sommeren­, sier han.

– Er det viktig å ha en formell tilknytning til et trossamfunn?

– På sikt er det viktig ikke å være kirkeløs. Det er absolutt ønskelig­ å høre til et sted, med de forpliktelser og privilegier det innebærer. Uansett er det bibelsk og viktig at folk tilhører et kristent­ fellesskap, om ikke et formelt kirkesamfunn.

Han har hørt om folk som velger­ en mellomløsning, der de for å markere uenighet mot vedtaket, melder seg ut, men fortsetter å gå og engasjere seg i sin lokale menighet.

LES OGSÅ: Kjell og Erik er første homofile par viet i kirken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter