Nyheter

Matematiker John Nash døde i bilulykke

Tirsdag fikk han Abelprisen i Oslo.

Den amerikanske matematikeren John Forbes Nash Jr. (86) og hans kone Alicia (82) omkom i en bilulykke i New Jersey. Nash fikk sist tirsdag Abelprisen i Oslo.

Ekteparet satt i en drosje som krasjet i forbindelse med en forbikjøring ved New Jersey Turnpike, opplyser Gregory Williams i delstatspolitiet til nettavisen NJ.com.

Nash reiste fra Norge lørdag morgen, får NTB opplyst. Ulykken skjedde etter ankomst til USA senere lørdag.

Noe av det siste Nash gjorde i Norge, var å få en omvisning på Munch-museet i Oslo fredag ettermiddag. Han og kona, som var fysiker, hadde begge en stor interesse for den norske kunstneren.

Fikk audiens

Nash og hans kone var på vei sørover i en taxi da ulykken skjedde, opplyser polititalsmann Williams til NJ.com.

Taxisjåføren mistet kontrollen under en forbikjøring og krasjet inn i midtdeleren. Også den andre bilen krasjet. Taxisjåføren satt fastklemt etter ulykken og ble fløyet til sykehus etter at han ble reddet ut. Han skal ikke være livstruende skadd.

Det var kong Harald som delte ut den høythengende Abelprisen til John Nash og hans matematikerkollega Louis Nirenberg. Utdelingen fant sted i Universitetets aula i Oslo. I forkant av utdelingen fikk de to prisvinnerne audiens på Slottet.

Nirenberg kom hjem lørdag. Han hyller Nash som en fantastisk matematiker og person.

De to regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og begge har lange karrierer ved amerikanske universiteter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Prisbelønnet film

Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler etter den fire ganger Oscar-belønnede filmen «A Beautiful Mind» fra 2001 med Russell Crowe i rollen som Nash.

Filmen, som i Norge fikk tittelen «Et vakkert sinn», handler først og fremst om Nashs bidrag til utviklingen av spillteori, noe han arbeidet med i begynnelsen av karrieren, og som han mottok Nobelprisen i økonomi for allerede i 1994. Den viser også hvordan matematikeren utviklet paranoid schizofreni. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter