Nyheter

Massebryllup brer seg

Nå blir det massebryllup også i Stavanger domkirke. Denne gangen med både vigselssamtale og preken, noe konseptet tidligere har blitt kritisert for å mangle.

– Vi har allerede fått fem påmeldinger, sier prest Silje Trym Mathiassen.

Hun er initiativtaker til det første massebryllupet i Stavanger bispedømmes historie. I juli, under festivalen Gladmat, åpner de opp for at ti par får gifte seg på rappen i Stavanger domkirke, skrev Stavanger Aftenblad torsdag.

– Hvorfor massebryllup?

– Færre og færre gifter seg i det hele tatt, og færre gifter seg i kirken. Mange synes det er dyrt å gifte seg. Forventningene og kostnadene knyttet til bryllupsfesten er ofte store, dermed utsetter parene bryllupsplanene. Vi håper å kunne senke terskelen, sier presten, som selv foretrekker å kalle vigselsformen for fellesvigsel.

Kirken som bryllupsfikser

Sammen med Gladmat ønsker kirken å bidra til fest etter ekteskapsinngåelsene. I domkirken dekker de derfor på til langbord i midtgangen. Parene får hver sin bryllupskake.

– Her trenger ingen å bruke tid på planlegging, skrive taler, leie inn musikere og brette servietter. Vi ordner alt, sier Mathiassen.

Også tidligere er det blitt arrangert massevigsel i Den norske kirke. Lademoen menighet i Trondheim sitter trolig på mest erfaring. 20. mai i år arrangerer de drive-in-bryllup tredje året på rad. Til sammen har de viet 55 par på denne måten.

Konseptet ble de kritisert for i fjor.

– Jeg synes ikke disse rammene legger til rette for den ettertanke og de forberedelser som skal til for å inngå ekteskap i Guds hus, sa førsteamanuensis Egil Morland ved NLA Høgskolen Bergen, til Vårt Land.

– Ved å kutte ut talen og vigselssamtalene i forkant, synes jeg man signaliserer at kirken har gitt opp at dens ord har særlig betydning i denne sammenheng.

Bruker ny liturgi

Silje Trym Mathiassen forsikrer om at både preken, vigselssamtale og liturgi vil bli ivaretatt i Stavanger domkirke.

– Vi kommer også til å bruke den nye vigselsliturgien, slik at også homofile kan gifte seg, sier hun.

– Du er ikke redd for at det nå skal bli en for lav terskel til å gifte seg?

– Nei, jeg tror at når folk går til det skrittet, så har de tenkt gjennom det i lengre tid. At de er klare for ekteskap skal de også forsikre seg om gjennom samtalen med presten på forhånd, sier Mathiassen, som har fått klarsignal fra både biskop og kirkeverge for samlebånds-bryllupet.

Rent praktisk må de gifteklare parene ha papirene i orden i god tid før bryllupet. Også antall gjester må de oppgi, fordi kirken har begrenset med plass, opplyser hun.

Tilgjengelig for folket

Sokneprest i Lademoen, Stein Ellinggard, applauderer initiativet, og mener vigselsformen er et godt alternativ til tradisjonelt kirkebryllup.

– Da vi arrangerte drive-in-bryllup første gang, trodde vi kanskje at litt av høytideligheten rundt seremonien skulle forsvinne. Det har vi ikke opplevd. Parene gir oss tilbakemeldinger på at vielsene har vært flotte høytidsstunder, sier Ellinggard, som ser flere fordeler ved konseptet.

– Drive-in-bryllup demper pengepresset som er knyttet til bryllupsfesten. At vi allerede har satt en dato for bryllupet, gjør det kanskje også enklere for folk å ta steget. Samtidig viser vi at kirken er tilgjengelig og til stede for folk, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter