Nyheter

Maskerte menn drepte minst 28 kristne i Egypt

For tredje gang på et halvt år er koptiske kristne i Egypt utsatt for et stort terrorangrep, med totalt over 100 drepte.

Fredag rammet terroren en buss med kristne som var på vei til St. Samuel-klosteret nær byen Minya, 250 kilometer sør for den egyptiske hovedstaden Kairo.

Myndighetene opplyser fredag ettermiddag at angrepet krevde minst 28 dødsofre, mens 22 skal ha blitt såret. Mange av ofrene var barn. Angrepet skjedde ved inngangen til muslimenes fastemåned ramadan.

Åtte-ti angripere

Terror­angrepet skal ifølge øyenvitner ha blitt utført av åtte-ti maskerte menn iført militære uniformer. Fredag ettermiddag hadde ingen tatt på seg ansvaret, men mistankene går mot IS som har påtatt seg ansvar for de foregående terrorangrepene rettet mot Egypts største kristne minoritet.

Kopterne i Egypt teller rundt 10 millioner og 10 prosent av befolkningen, og er også regionens største kristne minoritet.

110 dødsofre

Med fredagens terrorangrep er antallet drepte koptiske kristne kommet opp i rundt 110 mennesker i løpet av det siste halvåret.

Både i julehøytiden og ­påskehøytiden gikk angriperne­ direkte mot kristne som var samlet til gudstjeneste og bønn i sine kirker. Denne gang rammet angrepet en busslast på vei til et kloster.

Støttet kupp

President A­bdel Fattah al-Sisi innkalte raskt sikkerhetsrådet etter det siste terrorangrepet. Spenningen mellom de kristne og muslimene i Egypt har økt siden kopternes pave Tawadros II ga sin støtte til militærkuppet i 2013, der den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi ble styrtet og Sisi overtok.

Det er mindre enn en måned siden pave Frans besøkte Egypt, der den katolske kirkens overhode viste sin støtte til den utsatte minoriteten av koptiske kristne. Han benyttet anledningen til å fremme dialog mellom muslimer og kristne:

– Sann tro ansporer oss til å beskytte andres rettigheter med samme iver og entusiasme som vi forsvarer våre egne. Den eneste form for ekstremisme en troende kan slutte seg til, er nestekjærlighet, sa pave Frans.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter