Nyheter

Mange veivalg i Sveriges kirkevalg

Vigsling av likekjønnede, venstrevridd kirke og partipolitiske diskusjoner preger debatten før Sveriges kirkevalg. – Kirkevalget i Norge kan ikke få de samme debattene som i Sverige, mener forsker.

Søndag skal medlemmer av Svenska kyrkan velge kandidater til sitt kirkemøte. De elleve gruppene som stiller til valg er svært uenige om enkeltsaker, blant annet om prester skal kunne reservere seg fra å vie likekjønnede, som ble vedtatt i 2009. Debatten kom for alvor fram igjen i juni, da statsminister Stefan Löfven fra Sosialdemokraterna uttalte at alle prester skal vie likekjønnede.

Jacob Zetterman i svenske Dagen.

– Både Sosialdemokraterna og andre vil endre på dagens ordning. Andre mener statsministeren ikke skal ha noe å si i et teologisk spørsmål som dette, sier journalist Jacob Zetterman (bildet), som dekker kirkevalget for Svenske Dagen.

LES OGSÅ: Frykter «svenske» tilstander på Kirkemøtet i Norge

Lang tradisjon

Blant gruppene som stiller til valg søndag er tre ordinære politiske partier, tre upolitiske grupper og fem grupper med røtter i et politisk parti. Sverige har en over 100 år lang tradisjon for politiske partier i kirkepolitikken. Også denne tradisjonen er oppe til debatt.

– Den store opposisjonen mot partiene er de upolitiske gruppene, da særlig «Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan» (POSK) og Frimodig kyrka. De vil gjøre om hele valgsystemet, sier Zetterman.

Det finnes heller ingen allianser blant de elleve gruppene, noe Zetterman ser på som problematisk.

Det er lite sannsynlig at Norge vil få det samme systemet eller de samme debattene som i Sverige, skal vi tro forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning. Hun har blant annet forsket på kirkevalgene etter demokratireformen som kom i 2009.

– Det ligger ikke i den norske tradisjonen, slik det gjør i Sverige. Der er det partipolitiske allerede på innsiden av kirken, men i Norge skjer de største sosiale debattene på utsiden, sier hun, og viser til at Sylvi Listhaug kritiserte kirken for å være for politisk.

Imot kirkens flyktningarbeid

Debatten før Sveriges kirkevalg kretser også rundt Sverigedemokraterna, som er Sveriges svar på Fremskrittspartiet. De har rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålinger nasjonalt. I kirkemøtet har de i dag seks prosent av kandidatene, ifølge Zetterman. Partiet er blant dem som mener Svenska kyrkan er altfor venstrevridd.

– De er fortsatt kontroversielle, men i kirken er de dobbelt så kontroversielle. De vil minske innvandringen til Sverige drastisk og er veldig kritiske til at kirken jobber med flyktningarbeid, sier han.

Journalisten tror Sosialdemokraterna, Sveriges «arbeiderparti», blir valgets store vinner, men at Sverigedemokraterna også vil vokse mye.

– De kan kanskje havne på 20 prosent. Det handler om at de vokser mye generelt. Mange deltar i kirkevalget ut fra normale politiske preferanse og ser på det som oppvarming til riksdagsvalget neste år, sier han.

LES OGSÅ: I denne kirken bestemmer politikerne

– En ulykke

– Jeg håper virkelig ikke vi får det samme systemet i Norge, at vi kan finne løsninger uten å blande inn partiene. Det hadde vært en ulykke om det skjedde, sier Vidar Mæland Bakke i Frimodig kirke.

Foreløpig ønsker han heller ikke flere grupperinger i kirkepolitikken. I 2015 stilte Åpen folkekirke med egne lister til kirkevalget, som første egne gruppering i den norske kirkepolitikken. Flere har ønsket at også Frimodig kirke skal stille liste, men inntil videre fokuserer de på å være et nettverk for åndelig veiledning, ifølge Bakke. Han er redd debatten i Norge vil gå i retning den i Sverige.

– Helt ærlig frykter jeg det. Flertallet har vedtatt to likeverdige syn på likekjønnet ekteskap, men det er forskjellig hvordan det praktiseres lokalt. Før eller siden vil det bli utfordret, men det er nok en sakte prosess, sier han.

– Mer demokratisk

Heller ikke Ingvild Bjørnøy Lalim, nestleder i Åpen folkekirke, ønsker at Norge får det samme partisystemet som i nabolandet. Det tror hun heller ikke vil skje, men håper likevel flere grupper med andre synspunkter vil stille lister til valget om to år.

– Ved listevalg kan vi synliggjøre uenighetene og maktstrukturene som allerede finnes. Det gir mer tillit til de folkevalgte og en mer åpen og demokratisk folkekirke, sier hun.

Lalim vil ikke spekulere i hvilke debatter som blir store i de kommende kirkevalgene i Norge, men tror Åpen folkekirke vil trekke frem diakoni som et viktig tema.

– Hvilke spesifikke saker vi vil jobbe med, er for tidlig å si. Det må årsmøtet bestemme, sier hun.

LES OGSÅ: Slik fikk grasroten Åpen folkekirke stor kirkemakt

Tvungen endring

Zetterman i svenske Dagen tror det svenske kirkepolitiske systemet vil endre seg, men at det vil ta lang tid.

– På lang sikt det endre seg. Vi kan ikke ha et parlamentarisk system med tre store og åtte små grupper. Da klarer ingen å bestemme seg for noe. Om Sverigedemokraterna går mye fram, kan det likevel kanskje lede til større forandringer. Da kan de andre gruppene tvinges til å jobbe for en endring. Vi får se, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter