Nyheter

– Mange høvdinger og få indianere

Abid Raja og Sveinung Rotevatn blir trukket frem som arvtakere dersom Venstre-leder Trine Skei Grande trekker seg etter valget. Et ledervalg vil handle om politikk og ikke person, mener valgforskere.

– Slik det ser ut nå, er det mest sannsynlig at Grande ryker, sier valgforsker Frank Aarebrot (bildet) om Venstre-krisen bare to måneder før valget.

Frank Aarebrot, valg­forsker ved Universitetet 
i Bergen.

Siden februar i år har partiet ligget godt under sperregrensen på et snitt av de nasjonale meningsmålingene, ifølge nettstedet pollofpolls.no.

Trekke seg

Vårt Land har snakket med flere valgforskere om hva som skjer dersom partiet ikke klarer å kare seg over sperregrensen på valgdagen 11. september. De er samstemte om at det mest sannsynlig vil bety slutten for Trine Skei Grande som partileder.

– Helt konkret tror jeg det vil føre til internt bråk og utskiftninger i ledelsen, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

– Å trekke seg er et personlig valg. Det skjer i stor grad når
lederen har vært direkte involvert i å utforme valgkampstrategien. Da vil man både få ansvar for nederlag og føle at det er riktig å gå av. Det gjelder i større grad for mindre partier som Venstre, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Grønn fremgang kan føre Ap og KrF nærmere

Mange høvdinger

Dersom stillingen som Venstre-leder blir ledig, har ikke partiet noen klar arvtaker, ifølge valgforskerne. Sveinung Rotevatn (30) fra Sogn og Fjordane og Abid Raja (41) fra Akershus blir imidlertid trukket frem av flere som mulige kronprinser. Nestleder Ola Elvestuen (49) fra Oslo blir også nevnt.

– Dersom Rotevatn og Raja kommer inn på Stortinget, blir en av dem leder, sier Aarebrot.

– Venstre har nestledere som ser på seg selv som tydelige arvtakere. Jeg har en følelse av at Venstre har mange høvdinger og få indianere, sier Anders Todal Jenssen, valgforsker ved NTNU.

LES MER: Venstre med blå spurt før valget

Politikk, ikke person

Flere av valgforskerne trekker imidlertid frem at et eventuelt ledervalg i all hovedsak vil handle om politiske og strategiske veivalg for partiet og lite om person.

– Det blir en diskusjon i Venstre om hvordan man skal definere partiet: skal man være
liberale eller liberalistiske, satse på frie markeder eller menneskerettigheter. Venstre rir to ville hester samtidig nå. Et ledervalg vil handle om hvilken vei Venstre går, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Raja vil svarteliste hatpredikanter

Raja og Rotevatn

Valgforskerne understreker at Raja og Rotevatn kan dra partiet i to ulike retninger.

– I Rotevatn vil man få en
politiker med evne til å prege den ideologiske debatten, og de er det ikke så mange av. Han har en evne til å tenke prinsipielt og være en premissleverandør, sier Tuastad, men understreker videre at Rotevatn også har sider som ikke passer seg som Venstre-leder.

– Han har eksempelvis fremmet saker som vin i park, og slik overfladisk ideologi passer ikke for en partileder i Venstre. Men han kan bli en viktig stemme i saker som overvåkning og personvern. Venstre bør dyrke en moderert utgave av Sveinung
Rotevatn. Han må besinne seg litt ideologisk, men kan bruke sine ideologiske ferdigheter i debatten, fortsetter Tuastad.

LES OGSÅ: De grønne snuser på sperregrensa

Konvensjonell

Tuastad mener på sin side at Raja ikke har markert noen ny politisk retning for Venstre.

– Jeg er ikke sikker på om han kan tilføre så mye nytt i forhold til Trine Skei Grande. Han representerer veldig konvensjonelle, liberale innvandrersynspunkter med en klar motstand mot de konservative i islam. Men han er ingen typisk innvandrerpolitiker, sier Tuastad.

Aarebrot ser ikke bort ifra at Raja kan ende opp med ledervervet i partiet.

– Raja er advokat og har
naturlig ekspertise på menneskerettigheter, mens Rotevatn er snytt ut av tenketanken til Kristin Clemet med liberalistiske ideer, sier han.

Stortingsplass

Valgekspertene peker også på at det antageligvis vil komme opp en diskusjon i partiet om hvorvidt en ny Venstre-leder må sitte på Stortinget. Dersom partiet havner under sperregrensen og dermed ikke kvalifiserer seg til utjevningsmandatene, er det stor sannsynlighet for at Venstre kun ender opp med direktemandater for Trine Skei Grande i Oslo og Abid Raja i Akershus. Sveinung Rotevatn har i dag utjevningsmandat fra Sogn og Fjordane.

– Det er ikke nødvendig, men naturlig at en leder av et parti sitter på Stortinget, sier Aarebrot.

– Det gir en annen posisjon for en leder å sitte på Stortinget, men jeg er litt usikker på om det er like viktig i et lite parti, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Jakten på kristenvelgeren

Ikke skuffet

– Jeg er ikke skuffet over å høre disse tingene, men nå er det én ting som gjelder. Vi skal i regjering etter valget. Valgresultatet vil avgjøre hvilken vei vi går videre, sier Abid Raja på spørsmål om hva han tenker om at han er nevnt av flere valgeksperter som en mulig lederkandidat i Venstre.

– Utelukker du å bli leder
etter Grande?

– Jeg vil ikke bidra til mer lederdiskusjon. Jeg skjønner hvorfor media er opptatt av dette, men akkurat nå har jeg har fullt fokus på valgkampen, sier Raja.

– Er det naturlig at en Venstre-leder sitter på Stortinget?

– Venstres leder er Trine Skei Grande, og hun sitter på Stortinget. Hva som skjer etter valget er ikke et spørsmål jeg tar stilling til nå, avslutter Raja.

Sveinung Rotevatn er på ferie og ønsker ikke å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter