En kartlegging Vårt Land har gjort, viser at mange butikker bryter søndagsloven.
Flere butikker benytter et mye større areal innendørs til sine søndagsvarer. I en butikk var til og med døren inn til hovedbutikken åpen for kundene. Varer plassert der det ikke skal være varer.
Og om du spør, vil de ansatte, uten unntak, hente varer til deg fra hovedbutikken. I en butikk fikk vi i tillegg tilbud om å bli med inn i hovedbutikken for å hente allergiprodukter.
[ Men politiet vil ikke bruke ressurser på å avdekke slike lovbrudd. ]
– Bransjens plikt
Det er Riksadvokaten som gir de landsdekkende føringene på hvilke saker og prioriteringer politiet skal ha. Drap, vold, seksuallovbrudd, arbeidsmarkedskriminalitet, miljøkriminalitet er eksempler på føringer for prioriteringer av saksområder som Riksadvokaten gir.
– Vi gir ikke føringer i alle straffebestemmelser, kun de mest alvorlige, sier statsadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen hos Riksadvokaten.
– Synes Riksadvokaten det er akseptabelt at Helligdagsloven brytes, uten at det blir fulgt opp?
– Riksadvokaten mener i utgangspunktet at alle lovbrudd skal følges opp, men det er politiet som har ansvaret for håndhevelsen, sier Vigmostad-Olsen og legger til:
– Bransjen har plikt til å følge loven, uavhengig av om politiet har ressurser til håndhevelse. Mange bryter loven bevist, og gjør ikke noe med det før de blir tatt. Det er nok ikke noe særskilt med denne situasjonen.
– Noen av disse butikkene var anmeldt for de samme lovbruddene, og dette ble henlagt av politiet. Hva tenker Riksadvokaten om det?
– Det optimale ville vært at alle lovbrudd ble forfulgt, men Riksadvokaten kan ikke kommentere politiets prioriteringer i denne saken, sier Vigmostad-Olsen og fortsetter:
– Det er positivt at avisen retter oppmerksomheten mot bransjen og Helligdagsloven. At det fører til at reglene blir fulgt i større grad, er Riksadvokaten positiv til.
LES MER: – Det er trist at loven brytes, sier KrF-Bekkevold
– Kan klage på henleggelse
Førstestatsadvokat Anne Grøstad hos Riksadvokaten understreker at politiets beslutning om å henlegge saker kan påklages til Statsadvokaten.
– Etter riksadvokatens retningslinjer skal saker bare rent unntaksvis henlegges på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, sier Grøstad og legger til:
– Etter riksadvokatens retningslinjer skal slike henleggelser være basert på en konkret vurdering, hvor de sentrale momenter vil være politidistriktets totale arbeidssituasjon sammenholdt med tilgjengelige ressurser og omfanget av den etterforskingsinnsats saken vil kreve mot sannsynligheten for at etterforskingen vil kunne lede til straffansvar.
LES MER: KrF ar søndagshandel til Stortinget
– De mest alvorlige sakene
– Sakene skal alltid gis en konkret vurdering, der man vurderer distriktets arbeidssituasjon sett opp mot total kapasitet og hvilken innsats som må til for å oppklare saken, skriver statssekretær Ove Vanebo i Justis- og beredskapsdepartementet.
Vi sendte departementet syv konkrete spørsmål siden Kulturdepartementet slår fast at det er politiet sin oppgave å håndheve loven. Spørsmålene våre gikk blant annet ut på om det var riktig av politiet å henlegge anmeldelsene fra Rema med begrunnelse i manglende ressurser og hvordan Justis- og beredskapsdepartementet skal påse at håndhevelsen av Helligdagsloven skal skje.
Vanebo skriver at det er Kulturdepartementet som er ansvarlig for Helligdagsloven.
– Politimesteren har ansvaret for at alle saker i politidistriktet som faller innenfor riksadvokatens prioriteringer gis forrang dersom det er knapphet på ressurser. Generelt er det viktig at politiet prioriterer de mest alvorlige sakene, skriver Vanebo.
Statssekretæren føyer også til at den sittende regjeringen har styrket politiets budsjetter med tre milliarder kroner og at det er tilført 1054 nye politistillinger.