Nyheter

Maner til kvinnekamp på 1. mai

Regjeringen undergraver verdien av kvinners arbeid, anklager Ap-topper.

For Ap-toppene Rigmor Aasrud, Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen er den viktigste saken på årets 1. mai krystallklar: Kvinner må tydeligere verdsettes i arbeidslivet.

I år er dette viktigere enn noen gang, mener de tre: Grunnen er at Høyre og Frp systematisk undergraver verdien av kvinners arbeidsinnsats.

LES OGSÅ: «Hvem har mot til å sette ned foten i russetida?»

«Kvinnefiendtlig» politikk

De tre viser til en rekke blåblå forslag og endringer som de i sum mener er kvinnefiendtlige:

• Regjeringen kutter utredningsinstruksen som sier at alle lovforslag skal vurderes ut fra påvirkning på likestilling

• De vil fjerne likestillingsloven - som gjennom aktivitets- og redegjørelsesplikten er et av de viktigste verktøyene for økt likestilling i arbeidslivet.

• Kutt til likestillingsombudet, – nemnda og -organisasjonene.

• Har fjernet midler og tiltak fra Stoltenberg-regjeringen for flere heltidsstillinger og mindre deltidsarbeid.

• Gikk inn for å fjerne kvoteringsreglene for kvinner i film

– Isolert sett er ikke sakene nødvendigvis noe å bli opprørt over. Men selv om enkeltendringene kan fremstå små, er summen av regjeringens politikk kvinnefiendtlig på arbeidslivsområdet over tid. 1. mai er i år viktigere enn på lang, lang tid, begrunner Ap-nestleder Tajik.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Menn er i alle tider blitt uformelt kjønnskvotert

Svekker rettigheter

I tillegg viser de tre Ap-politikerne til at regjeringen har økt kontantstøtten, samtidig som de har kuttet i pappapermen og økt barnehageprisene gjennom å kutte maksprisen. De trekker også frem endringene av arbeidsmiljøloven og kampen for søndagsåpne butikker:

– Kvinner er allerede i dag overrepresentert blant de midlertidig ansatte i Norge. Regjeringens svekkelse av rettighetene i arbeidslivet, med generell adgang til midlertidige ansettelser, rammer derfor kvinner hardest, begrunner Rigmor Aasrud.

LES OGSÅ: «Jeg vil ta rabbineren min i hånden, men gjør det ikke»

«Vås» og «feil»

Høyres likestillingspolitiske talsperson, Tina Bru, avfeier kritikken som ren retorikk. Hun støttes av partikollega Heidi Nordby Lunde:

– Dette er det sedvanlige våset fra Ap. Det er sammenblanding av noe som er riktig, annet som er direkte feil og insinueringer.

Rart om kontantstøtte

Stortingsrepresentanten mener det blir feilslått når Ap kritiserer regjeringen for å fjerne likestillingsloven, uten å vise til at den erstattes av en antidiskrimineringslov:

– Arbeidet med loven som er støttet av de fleste organisasjoner. Her har Ap lagt seg på linje med Kvinnefronten og Ottar, som mener kvinner har mer rett til særskilt diskrimineringsvern enn for eksempel funksjonshemmede, sier Lunde.

LES OGSÅ: KrF, Venstre og Ap stoppet blåblå likestilling

Også kontantstøtte-kritikken mener hun blir merkelig når Ap selv beholdt den gjennom åtte år i regjering. Og hun viser til at regjeringens fjerning av makspris i barnehage ble byttet ut med gratis kjernetid og redusert pris for de fattigste familiene.

Ulike tilnærminger

Lunde mener dette handler om ulike tilnærminger til likestilling, og uenigheter om hva Norge trenger av politisk styring. Blant annet er hun helt uenig i at søndagsåpent og nye arbeidsmiljøregler skal være kvinnefiendtlige:

– Vi ønsker å gjøre dette noe mer fleksibelt slik at flere kommer inn i arbeidslivet, spesielt i en tid hvor arbeidsledigheten øker.

Mer enn kontantstøtte

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) hadde ikke mulighet til å kommentere fredag ettermiddag, men departementets statssekretær Kai-Morten Terning svarer følgende på e-post:

– Likestilling handler om mer enn fire uker i fedrekvote, og en tusenlapp ekstra i kontantstøtte. Det at vi ser andre løsninger på likestillingsutfordringene, betyr ikke at vi ikke anerkjenner utfordringene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter